Петък, 03 май 2024

03.05.2024

Последвайте ни

Ердоган призовава палестинците към "единство" след среща с лидера на "Хамас" Исмаил Хания

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова палестинците към "единство" пред лицето на Израел след срещата си с лидера на радикалното палестинско движение "Хамас" Исмаил Хания в Истанбул, предаде Франс прес.
"Изключително важно е палестинците да действат единно в този процес; най-силният отговор на Израел и пътят към победата се крият в единството и целостта", заяви държавният глава, според съобщение на турското президентство.
След неотдавнашното напрежение между Израел и Иран Ердоган подчерта, че "случилото се не трябва да кара Израел да печели позиции и че е важно да се действа по такъв начин, че да се запази фокусът върху Газа", се посочва в текста.
Държавният глава също така е уверил Хания, че Турция "ще продължи да оказва хуманитарна помощ на Палестина, за да облекчи колкото е възможно повече страданията" на населението в Газа.
Турският президент посочва също, че от миналия октомври досега Турция е изпратила над 45 000 тона хуманитарна помощ в Газа, предаде Анадолската агенция.
Ердоган отбелязва, че страната му е наложила "редица санкции срещу Израел, включително търговски ограничения", последните от които бяха въведени на 9 април.  

c