Събота, 18 май 2024

18.05.2024

Последвайте ни

Благословен огън, но не от Йерусалим, ще отнесат в домовете си вярващите в Добрич

Огъня, който вярващите в Добрич ще отнесат тази нощ в домовете си, няма да е от Храма на Гроба Господен в Йерусалим, а ще бъде запален на Светия престол в храм „Свети Георги“. Това каза за Про Нюз Добрич архиерейският наместник иконом Георги Дочев. Там, където е запазен, ще се използва миналогодишният Благодатен огън.

Тази година България не изпрати делегация с чартърен полет в Йерусалим за Благодатния огън. Румънците ще го докарат със самолет до Букурещ.  Има вероятност храмовете в Русе да го вземат от Букурещ, но пътят от Русе до Добрич е поне 190 км. Дори и да се вземе от Русе, не знаем дали и кога ще пристигне от там. Много вероятно е да е след полунощ, посочи иконом Дочев.

Доскоро служителка на храма съхранявала Благодатен огън отпреди две години. Но преди няколко седмици празнична служба се забавила и кандилото изгаснало.

За да не се рискува Благодатният огън да бъде донесен късно, иконом Георги Дочев обясни, че огънят в храм „Свети Георги“ ще бъде запален на Светия престол, след което ще бъде изнесен пред храма в полунощ, за да бъде раздаден на миряните. Пак е благословен огънят, увери архиерейският наместник.

 

c