Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Българската телеграфна агенция в Добрич откри виртуална изложба за 20 години България в НАТО

По повод 20 години България в Организацията на Северноатлантическия договор /НАТО/ и 75 години от създаването на организацията в Националния пресклуб на Българската телеграфна агенция в Добрич бе открита виртуална изложба.

Изложбата бе представена едновременно във всички 35 национални пресклуба на БТА в цяла България и в чужбина. Гости на събитието в Добрич бяха началникът на Военно окръжие - Добрич подполковник Генади Генов и журналистът Севдалина Сарандева.

„Изложбата „75 години НАТО и 20 години България в НАТО“, която откриваме в пресклубовете на БТА в страната и чужбина, има пет послания. Това заяви генералният директор на БТА Кирил Вълчев при представянето на експозицията в Националния пресклуб на Агенцията в София.

Първото послание, посочи Вълчев, е това, че от българските медии само БТА може да разкаже обективно пълната история на НАТО, защото само националната информационна агенция на България пази новини и снимки за организацията от първия ѝ ден през 1949 г. до днес.

Второ, от българските медии само БТА може да представи тази история едновременно в цяла България в своите домове в 26 областни градове и още четири големи града, които не са областни центрове, както и в още шест национални пресклубове в съседни страни и сред големи български общности в чужбина, отбеляза също Вълчев.

Трето важно послание от изложбата за 75-те години на НАТО и 20-те години на България в организацията е, че значение имат само онези решения, които са с поглед за много години напред, обяви генералният директор на БТА.

Вълчев подчерта, че четвъртото послание е, че „НАТО не трябва да бъде организация на генерали без сърца“.

Петото послание, което ясно се вижда на тази изложба, е за силата на съгласието, обяви Кирил Вълчев. 

Севдалина Сарандева честити 20-ата годишнина от приемането на България в НАТО. Тя каза, че двадесет години по-късно си дава сметка, че не отдаваме нужното значение на приема на България в Алианса. „Разбираме колко важно е било то преди 20 години едва след 24 февруари 2022, когато Русия вероломно нападана Украйна. Точно това ни дава възможност да осъзнаем какво точно се е случило през 2004 година“, каза още Сарандева. 

Тя подчерта и колко е важно, че само на 60-70 километра от България в румънския окръг Констанца в момента се изгражда най-голямата база на НАТО, която е с капацитет да побере 10 000 военни. „Казвам това, защото то за България означава сигурност. Много от онези, които ме прочетат или чуят, ще са против тази база в Румъния, както са и против натовските бази в България, без да си дават сметка срещу какво протестират“, коментира тя. 

Експозицията, посветена на 75-ата годишнина от създаването на Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) и 20 години от присъединяването на Република България към НАТО, разкрива в кадри и документи ключови исторически моменти, съхранени в архивния фонд на БТА.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да получавате подбрано съдържание на Про Нюз Добрич от Google Новини. Ако ви харесва съдържанието, което предоставяме, можете да се присъедините и към Viber канала ни.

c