Петък, 03 май 2024

03.05.2024

Последвайте ни

Азербайджан поиска от Международния съд на ООН да даде ход на делото срещу Армения за дискриминация

Азербайджан поиска днес Международният съд (МС) на ООН да даде ход на делото по обвиненията, че Армения е извършила кампания за етническо прочистване, предаде Ройтерс.
Двете страни заведоха дела една срещу друга в МС, обвинявайки се взаимно в етническо прочистване.
Армения и Азербайджан са поискали решения от МС срещу другата страна за последиците от конфликтите, датиращи от разпадането на Съветския съюз, най-вече за Нагорни Карабах, част от Азербайджан, някога дом на множество арменци.
Етническите арменци спечелиха война през 90-те години, след която стотици хиляди азери напуснаха домовете си в и около Карабах. Ситуацията до голяма степен се обърна от 2020 г. насам, когато Азербайджан си върна контрола над Карабах с военни победи, а хиляди арменци избягаха от района.
Вчера Армения поиска МС да отхвърли по технически причини заведеното от Азербайджан дело след искане седмица по-рано от Азербайджан да отхвърли делото, заведено от Армения. Окончателното решение и по двете дела може да дойде след години и съдът няма начин да ги изпълни.
Заместник външният министър на Азербайджан Елнур Мамaдов каза днес на съдиите, че възраженията на Армения срещу юрисдикцията на съда трябва да бъдат отхвърлени.
Армения първа заведе дело в Международния съд през 2021 г., като обвини Азербайджан във възхваляване на расизма срещу арменците, допускане на реч на омразата срещу тях и унищожаване на арменски културни обекти в нарушение на Конвенцията за премахване на всички форми на расова дискриминация.
Азербайджан от своя страна заведе дело срещу Ереван седмица по-късно, като обвини Армения, че е извършила кампания за етническо прочистване от началото на 90-те до 2020 г.
Всяка от двете страни отхвърля обвиненията на другата.
Изслушванията засега покриват само правни въпроси под юрисдикцията на МС и няма да разглеждат по същество твърденията за дискриминация.

c