Събота, 04 май 2024

04.05.2024

Последвайте ни

Авиокомпании подновиха полетите си след наводненията в Дубай

Най-известната авиокомпания в Дубай (ОАЕ) - "Емирейтс", и дъщерната ѝ авиолиния "ФлайДубай" възстановиха дейността си след поройните дъждове, причинили наводнения в Обединените арабски емирства, предаде Ройтерс, като се позова на компанията. 
От "Емирейтс" отмениха близо 400 полета и отложиха още много заради бурята, която във вторник удари пустиннния град Дубай, се казва в изявление, публикувано от директора на авиокомпанията Тим Кларк. 
Поради последиците от бурята авиокомпанията преустанови регистрацията на пътниците, заминаващи от Дубай, и спря полетите с прекачвания през международното летище в Дубай, основен световен туристически център, като блокира хиляди пътници. Бурята наводни пистовите коридори за рулиране, което наложи пренасочвания, закъснения и отмяна на полети.
"ФлайДубай" също се върна днес към пълното си разписание на полетите от Терминал 2 и Терминал 3 на летището след хаоса, причинен от влошените метеорологични условия, заяви говорител на авиокомпанията.
Кларк каза, че компанията "Емирейтс" е предоставила 12 000 хотелски стаи и 250 000 ваучера за храна на пасажерите, чиито полети са били отложени или отменени. Той добави, че ще са необходими дни, за да се изчисти натрупаването в броя на пътниците, които са пререгистрирани.
ОАЕ се борят с последиците от наводненията от няколко дни, като днес пътищата между Дубай и Абу Даби все още бяха частично под вода. В Абу Даби в някои супермаркети и ресторанти имаше недостиг на продукти, тъй като не можеха бъдат получени доставките от Дубай.
Изследователи свързват екстремните метеорологични явления като бурята от вторник с изменението на климата и очакват, че глобалното затопляне ще доведе до по-високи температури, повишена влажност и по-голям риск от наводнения в някои части на района на Персийския залив. Липсата на отводнителна инфраструктура за справяне с проливните дъждове в страни като ОАЕ може да ги изложи на особен риск от наводнения.

c