Четвъртък, 02 май 2024

02.05.2024

Последвайте ни

Над 150 места за настаняване в община Шабла ще посрещат летовници

Повечето места за настаняване в община Шабла ще посрещат гости това лято. Регистрирани са 165 хотели, къщи и стаи за гости. „Голям процент от тях имат резервации и ще отворят, макар да съществуват притеснения заради пандемията“, коментира за Про Нюз Добрич Даниела Иванова – ст. експерт „Икономическа политика“ в община Шабла.

Тя обясни, че първоначалните резервации са били отменени, но през последния месец, когато мерките около коронавируса започнаха да се вдигат, са направени нови записвания. Основно се чака след 15 юни да тръгнат румънските туристи – те са главният контингент в общината, заедно с българите.

Едва около 10 от местата за настаняване в Шабленско  са обявили, че няма да приемат летовници.  

Тази година определеното за бивакуване място е едно  – т.н. Бункера до с. Езерец. Забранено е къмпингуването на нерегламентирани места.  За устройване на временен бивак се заплаща такса, която не е променяна от години – тя е в размер на 2 лева за 10 кв.метра площ за едно денонощие.

Гости очакват и къмпингите „Добруджа“ в Шабла, „Космос“ в Дуранкулак и „Крапец“.

Над 12 000 туристи са посетили през миналата година община Шабла, каза още Даниела Иванова. Регистрираните нощувки са били 43 795. В морската община не могат да прогнозират какъв ще бъде сезон 2020, защото това лято ще е различно, с много променящи се ситуации.

c