Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Велика събота е! Тази нощ Благодатния огън слиза в Йерусалим

Днес е последният ден от Страстната Седмица. Всяка година вечерта на Страстна събота, деня преди православния Великден, в храм „Възкресение Христово“, построен точно върху Божи гроб в Йерусалим, Благодатният огън слиза на земята. Православните християни твърдят, че слизането на Благодатния огън е чудо. Богослуженията в храма започват от сутринта и продължават до късно през нощта, когато преминават в тържествени Великденски служби.

На Велика събота се правят последни приготовления за празника. Почиства се къщата, месят се козунаци, а тези, които не са успели в четвъртък, могат да боядисат яйцата и днес. Добре е първите две да са в червено. Едното се поставя под иконата до следващия Великден, а с другото се мажат бузките и челата на децата в къщата, за да са здрави през годината.

Яйцето е символ на началото на живота. Има данни, че още християните в Месопотамия са практикували обичая да приготвят червени пасхални яйца.

На Велика събота църквата възпоменава телесното погребение на Христос и слизането на душата му в ада, който победила и освободила душите, пленени в него. На третия ден душата и тялото отново се съединили и тялото възкръснало от мъртвите. Днес  Света Богородица и жени, носещи миро, оплакват и погребват Исус Христос в запечатан гроб, пред който е поставена стража.

Според обичая на юдеите Йосиф и Никодим снели пречистото тяло Господне от кръста, обвили ги в пелени с благовония и го положили в нов каменен гроб, недалеч от Голгота. Първосвещениците и фарисеите знаели, че Исус Христос е предрекъл възкресението си. Не вярвайки на предсказаното, а и страхувайки се да не би Апостолите да откраднат тялото, измолили от Пилат военна стража, която поставили до гроба, а самия гроб запечатали.

Тази вечер Благодатният огън слиза на земята.  Всяка година параклисът на Божи гроб в Йерусалим, където това се случва, се проверява за всякакви запалителни средства, за да се избегне и най-малкото подозрение, че огънят се запалва след човешка намеса.

След това вратите на храма се запечатват с голяма пита пчелен восък. Върху него слагат печатите си духовниците от католическата, арменската и коптската църкви, които имат параклиси в големия храм при Божи гроб.

Единствено православният патриарх на Йерусалим влиза в проверения параклис, където според поверията едно от кандилата се запалва от само себе си. Известно време пламъкът не топли и не пари. С него патриархът запалва снопчетата от по 33 свещи, които държи в ръцете си и ги изнася на поклонниците в храма. Всички са в очакване, тъй като според старо поверие, ако благодатният огън не слезе на Велика събота, това ще е последният ден за човечеството, а храмът на Божи гроб ще бъде разрушен и ще настъпи Второто пришествие.

От Йерусалим свещеният огън тръгва по целия свят. Всяка година и българска делегация донася огъня със специален полет. Но тази, заради пандемията, Благодатният огън в област Добрич ще бъде запален от храм „Св. Георги“ и манастира в Българево. След тържественото богослужение, тази вечер свещениците изнасят запалена от Благодатния огън  свещ, от която всички присъстващи християни палят своите.

Точно в полунощ свещеникът обявява Възкресението на Исус Христос с думите "Христос Воскресе! ", а хората отвръщат с "Воистина Воскресе! ".

c