Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Първа ваксинирана срещу COVID-19: Дадоха ми 45 страници описание на рисковете

Разказът на Дженифър Халър - 44-годишна американка, която стана първият човек в света, върху когото бе изпитана експериментална ваксина, в опит за намиране на екифасно лечение срещу новия коронавирус, и която застана с името си.

Самата инжекция беше като при грип, казва 44-годишната американка, която е майка на две деца.

Беше като обикновена ваксина срещу грип, казва 44-годишната американка Дженифър Халър пред британския вестник “Дейли телеграф”, цитиран от 24chasa.bg. Майката на две деца стана първият човек в света, върху когото бе изпитана експериментална ваксина срещу новия коронавирус.

Дженифър работи като операционен мениджър в технологична компания в Сиатъл, щата Вашингтон.

От социалната мрежа "Фейсбук" разбрала, че се търсят доброволци за върху които да бъде тествана новата ваксина

“Не можех да направя нищо, за да спра тази глобална епидемия. След това видях тази възможност и си казах: Какво пък, може би има нещо, с което бих могла да помогна”, разказва жената какви са били личните ѝ мотиви за да се подложи на рисковия за здравето ѝ експеримент.

Изпитанията на ваксината се провеждат от изследователския медицински институт Kaiser Permanente в Сиатъл, щата Вашингтон. Експериментът предвижда на доброволеца да се бият две дози, на период през 28 дни.

Първата доза била поставена на Дженифър на 16 март. Тя ще бъде под медицинско наблюдение за период от една година. Ваксината, която носи лабораторното наименование mRNA-1273, досега е била изпитвана само върху животни, показвайки обнадеждаващи резултати.

Цялата процедура отнема секунди, разказва американката. Поставили ѝ инжекцията в лявото рамо. Първия ден имала лека температура, а на втория започнала да усеща болка в ръката, но не силна.

“После всичко беше наред”, разкрива доброволката. През време на експерименталното изпитание, не се предвижда в тялото ѝ да се вкарва самият коронавирусен щам, посочва “Дейли телеграф”. Освен Халер, в този експеримент са включени още 44-ма доброволци.

Лекарите поискали от Халър всеки ден да записва как се чувства и какви симптоми се появяват.

Преди експеримента ѝ дали да прочете какви са рисковете - цялото описание с обем от 45 страници. На едно място се споменавало, че за известно време може да стане по-уязвима на коронавируса. Въпреки това, американката подписала.

“Аз съм позитивен човек и това надделява над всички опасности, които ми се въртят в главата”, споделя Халър. Роднините и приятелите ѝ се отнесли скептично към начинанието. Но децата ѝ - 16-годишният Хейдън и 13-годишната Елисон, коментирали, че участието ѝ в изпитанието на ваксината е “много яко”. “Те ме осведомиха колко гледания имам в ТikTok и какво пишат в Reddit”, споделя майката.

По-трудно ѝ било да се справи с общественото внимание. Във социалните мрежи получила стотици съобщения, в които непознати хора я подкрепяли и опитвали да я ободрят. “Молим се за теб”, “Нужна ни е ваксина”, “Благодарим, че рискуваш живота си”, пишели абсолютно непознати, в част от тях. Телевизии я потърсили за интервюта, а записът как ѝ слагат ваксината се появил в агитационни кадри на Доналд Тръмп, с които президентът иска да убеди общественото мнение колко добре се справя с пандемията.

Учените обявиха, че само откриването на ваксина може да сложи истински край на карантината и ограничителните мерки. А това може да отнеме година и даже година и половина, припомнят за не особено оптимистичната действителност от “Дейли телеграф”.

Снимка: telegraph.co.uk

c