Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Прокуратурата в Добрич започва проверки за спекула с цени на лекарства и храни

Апелативният прокурор на Варна разпореди на административните ръководители на шестте окръжни прокуратури на територията на апелативния район,сред които и тази в Добрич, проверки за спекула с цените на лекарствата и храните по време на извънредното положение, обявено заради епидемията от коронавирусната инфекция. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура.

До разпореждането се стигна, след като Върховната административна прокуратура образува прокурорска преписка 208/2020 г. по самосезиране по повод публикации в медиите за продажба на лекарствени препарати чрез обяви в интернетсайтове и на цени, многократно превишаващи утвърдените преди епидемията.

Проверките ще се извършват съвместно с регионалните здравни инспекции и техните правомощия по Закона за лекарствените препарати в хуманната медицина за спазване на контрола на цените на лекарствените препарати в аптеките и дрогериите.

Отделно от това окръжните прокуратури в апелативния район на Варна съвместно с териториалните структури на Българската агенция по безопасността на храните ще следят за спазване на Наредбата за етикирането и представянето на храните при продажбата им, както и за евентуална спекула.

Проверките ще продължат до отмяна на въведеното извънредно положение, като Апелативната прокуратура във Варна ще обобщи резултатите с констатираните нарушения, съставените актове и издадени наказателни постановления и данни за престъпления.

Снимката е илюстративна

c