Крими

Познавате ли я? Най-издирваната българка за измами в Европа

В кампанията “Престъпността няма пол”, включваща 22 държави от ЕС, са представени най-издирваните жени – бегълци в Европа. Данните са качени на уебсайта “Най-издирваните в Европа”.

Целта е чрез големият брой посещения в сайта, жените да станат разпознаваеми за максимален брой хора. Идеята на създателите от Интерпол е, че колкото повече очи видят търсените, толкова по-голям е шансът някой да постави последното парче от пъзела, което ще доведе до намирането и арестуването на издирван човек.

Най-издирваната българка, чието име и данни фигурират в топ класацията на търсените от Европейските служби , е Радина Станчева Жечева.

Българката е осъдена на 5 години затвор за измами – обвинена е за финансови измами за над 25 000 лв. – от 12 родопчани.  През 2010 и 2011 г. се обаждала от карловското село Баня на хора в Чепеларе и Смолян.  Делото е гледано задочно, защото Жечева е избягала още преди началото на процеса.

По данни на прокуратурата, Жечева успявала за измами жертвите си с обещания за съдействие за банков кредит или работа в чужбина. Жена от Чепеларе ѝ дала 2000 лева, за да получи банков кредит, а момиче от село Змеица и семейството ѝ броили 12 000 лева и ценни вещи, за да може Жечева да намери на цялата фамилия работа в Обединеното кралство. Радина използвала и фалшиви лични карти.

Това е второто наказание на Жечева за измами. Години по-рано тя е действала в Пловдив, но тогава се разминала единствено с “пробация”.

Радина Жечева се издирва от 5 години насам. От тогава жената е неоткриваема, а името и снимката ѝ попадат в класацията на Интерпол.

От МВР се обръщат с апел към гражданите, ако разпознаят някои от най-търсените бегълци – да помогнат на полицията в усилията за превръщането на Европа в по-безопасно място за работа и живот.

Имащите информация, могат да изпращат сигнали напълно анонимно чрез уебсайта – eumostwanted.eu/crimehasnogender директно до разследващите на национално ниво, които търсят беглеца.

Източници: Europol, МВР и m.dir.bg

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *