Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Момиче от Добрич бе отвлечено, държано без вода и храна, гориха фасове по лицето му

Какви са приликите и отликите между случаите на Виктория от Добрич и Дебора от Стара Загора

Случаят на Дебора от Стара Загора, който взриви общественото мнение, много прилича на престъпление, извършено в Добрич през юли 2018 г.

Обезобразена от бой и гаври бе 18-годишната Виктория, която бе похитена от 32-годишния дилър Мирослав Дяков Дяков. Той близо месец я държал насила и зверски се е гаврил с нея. Гасил цигари по лицето й. Държал я постоянно дрогирана, без вода и храна.
Дългогодишни лекари тогава споделиха пред Про Нюз Добрич, че никога досега не са виждали такова зверство. „21 години съм лекар, но такова нещо не съм виждал. Нямам думи, с които да опиша трагедията”, сподели тогава зам.-директорът на болницата д-р Бисер Ботев.

Детето бе измършавяло, тежеше не повече от 50 килограма. Нивото на хемоглобина му бе на долната граница, на ръба на живота. Но, момичето оцелява. Била толкова наплашена, че при всеки опит да бъде докосната, подскачала от страх. 20 дни е била бита и друсана.

От година употребявала марихуана. Била клиентка на Мирослав. Отишла доброволно при 32-годишния дилър, за да си купи цигара. Когато след това поискала да се прибере, мъжът не я пуснал. С бой и заплахи я държал затворена в апартамента и дрогирана. Давал й амфетамини, с които Виктория не била свикнала и през цялото време била в полунесвяст. Биел я. Имало е следи от връзване.

Срещу Мирослав бе повдигнато обвинение за нанесена телесна повреда. През февруари 2021 г. Върховният касационен съд потвърди решението на Варненския апелативен съд, с което 35-годишният мъж беше осъден да лежи  9 години в затвора за отвличане и средна телесна повреда. Той бе осъден да плати и глоба в размер на 5000 лв.  

Про Нюз Добрич потърси коментар за приликите и разликите в двата случая наблюдаващият прокурор по делото срещу Мирослав Пламен Николов. През 2018 г. той беше окръжен прокурор.

По думите му разликата в двата случая е, че в Добрич имаше категорично доказано наличие на средна телесна повреда. „От гладуването и лишаването от вода хемоглобинът на момичето беше паднал до долната граница на съвместимото с живота. Води се временно разстройство на здравето, опасно за живота. Това по смисъла на Наказателния кодекс е средна телесна повреда, която беше доказана с кръвните изследвания в болницата. Доколкото разбирам, при случая в Стара Загора няма данни за средна телесна повреда, поне с това се оправдаха съдиите“, каза Николов.

Според него общото между двата случая е, че извършителите на престъпленията – и в Стара Загора, и в Добрич, са лица, които от личностна гледна точка са без никакво възпитание и ценностна система.

„Мирослав беше пълен аутсайдер, човек, на когото не му пука - нито за себе си, нито за другите. До края на делото той не се впечатли какво става с това дете. Но получи сериозна присъда“, каза прокурор Николов.

Според него разликата е и в това, че всички журналисти са го подкрепили. „С изключение на една медия, която реши, че това, че окръжният прокурор тогава отиде на място да посети детето, било пиар. Аз отидох, за да се убедя и да взема решение каква мярка да поискам спрямо извършителя на деянието. Това, което видях, беше потресаващо. Видях с очите си, че беше гасил цигари по ръцете й. И не можеше да има друго решение по отношение на извършителя", каза прокурор Николов. И добави, че е убеден, че е действал правилно. "Аз съм баща, имам и дъщеря и не бих искал да се случва нещо такова нито на моето, нито на друго дете. Това е нормална грижа на прокурора към пострадалия от престъплението. Ние сме длъжни да защитим всички пострадали. Независимо от какво престъпление – измамени, окрадени, ограбени, насилени. Има човещина в нашата работа“, каза Пламен Николов.

„В залата бях много убедителен и не съм се колебал изобщо каква мярка трябва да му се наложи, директно разпоредих да бъде арестуван, внесох искане за задържане под стража, убедих съда, че трябва да бъде задържан под стража и съдът го задържа. При нас драма в този смисъл, така, както в Стара Загора се случиха нещата, не е имало. Защото в Добрич съд и прокуратура си свършиха работата. Не е имало разнобой, съдът издаде присъда, каквато аз поисках. Ние си свършихме работата и обществото не е имало повод да негодува спрямо правосъдната система. Той получи справедливо наказание, никой не е казал, че не сме си свършили работата, никой не демонстрирал по случая в Добрич, защото нямаше за какво“, каза още той.

Според прокурора Виктория е успяла да се възстанови, да завърши училище. „Помогнаха й майка й, приятелки. Тя усети подкрепата на всички. И още нещо важно, което в Стара Загора явно са пропуснали. Виктория нямаше нужда да се притеснява, да изпитва страх, защото знаеше, че той е задържан. Може би и това повлия за бързото възстановяване на детето. Тя знаеше, че ще минат много години, докато той излезе от затвора, и беше спокойна. Ако правим паралел, момичето в Стара Загора няма как да е спокойно, при положение, че този човек е на свобода. Никой не си дава сметка за страха, който изпитват пострадалите от престъпление от насилниците, ако те останат на свобода. За мен това беше един от аргументите, за да убедя нашия съд, че трябва да се вземе мярка "задържане под стража". Зададох риторичния въпрос как това момиче ще се възстанови и ще започне да живее нормално, ако този насилник е на свобода. Той още не е изтърпял наказанието. Има един дълъг период от време, в който тя може да се възстанови, без да се притеснява, че ще го срещне. Нещо, което явно е убегнало на колегите в Стара Загора. Не разбирам защо не мислят повече за пострадалото момиче, а за насилника. Успях да направя така, че да убедя съда да мисли за жертвата“, каза още прокурорът от Окръжна прокуратура Добрич.

c