Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Медии на бъдещето създават ученици от Добрич с партньори от три държави

Стартира 21-ият спечелен международен проект на СУ „Димитър Талев” в Добрич, съобщават от учебното заведение. Той е по програма „Еразъм+”, наименованието му е „Future press – online newspaper and radio” (Медиите на бъдещето).

Основната идея на проекта е създаването на дигитални медии, в които ученици от различни страни ще могат да публикуват свои статии и аудиозаписи. Информационните материали ще са свързани с теми, важни  за тях. Участието в проекта ще допринесе за  развиване на IT- уменията на учениците, за подобряване на езиковите им компетенции на роден и чужд език - английски, за изграждане на собствена активна позиция като бъдещи граждани на света. Талевци ще си партнират с училища от Испания, Италия и Гърция.

На 14 октомври ученици от гимназиален етап присъстваха на събитие за популяризиране на проекта. Директорът Весела Панчева сподели колко важен е шансът да се възползват от възможностите за работа и сътрудничество с партньори от други държави. Проектите по програма „Еразъм+” придават международно измерение на образованието на учениците.

Конкретни насоки за предстоящите дейности и събития очерта координаторът на проекта госпожа Даринка Миткова. Гимназистите получиха информационни флаери, запознаха се с партньорските институции и предстоящите мобилности. Те бяха поканени да се присъединят към фейсбук групата на проекта и да попълнят онлайн въпросник за интересите и темите, които вълнуват младите хора, както и да мотивират повече свои връстници да участват в проучването.

Предстои първата работна среща от 18 до 22 ноември в Рокетас де Мар – Испания. На нея ще бъдат обсъдени основни аспекти на проекта: отговорности на партньорите, мениджмънт, разпространение на резултатите, критерии за избор на участници в мобилностите.

c