Общество

На 12 октомври Христофор Колумб открива Новата Земя

На 12 октомври 1492 г. испанският мореплавател Христофор Колумб открива континента Америка по време на първата експедиция (3 август 1492 – 15 март 1493) за търсене на западен път към Индия .

Христофор Колумб потегля от пристанището Палос де ла Фронтера в Испания с екипаж от 90 души на борда на три кораба – “Санта Мария”, “Пинта” и “Ниня”, към Канарските острови, където се подготвя за презокеанското плаване. На 6 септември 1492 г. корабите отплават, за да търсят западен път към Индия, пресичат Атлантическия океан и на 12 октомври 1492 г. достигат суша – Бахамските острови. Това става официалната дата на откриването на Америка. На следващия ден екипажът слиза на брега на остров, наречен от Колумб Сан Салвадор.

От 14 до 24 октомври 1492 г. експедицията изследва редица острови от Бахамския архипелаг, от 28 октомври до 5 декември 1492 г. – участък от североизточното крайбрежие на остров Куба, а на 6 декември 1492 г. достига о. Хаити.

През нощта на 25 декември 1492 г. корабът “Санта Мария” засяда на риф и е изоставен. На 16 януари 1493 г. корабите “Ниня” и “Пинта” отплават обратно за родината. Завръщат се в Палос де ла Фронтера, Испания, на 15 март 1493 г.

Една от най-известните карти на Континентите, представени от картографа Хуан де ла Коза (ръчна изработка) – от времето на първата експедиция на Христофор Колумб до Новата Земя (Америка), в търсене на Индия

Още от края на XV век, Кралство Испания чества на 12 октомври своя Национален празник. През многовековната си история страната се е утвърдила като една от европейските страни с най-разнообразно културно-историческо наследство. Това е и една от причините, страната да се нарежда сред най-популярните световни туристически дестинации.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *