Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Прокуратурата поиска отстраняване от длъжност на директора на ВиК - Добрич

Районната прокуратура в Добрич е поискала отстраняване от длъжност на изпълнителния директор на ВиК - Добрич, съобщават от пресцентъра на Окръжния съд.

Отстраняването се иска във връзка с водено досъдебно производство, по което Тодор Гикински е привлечен в качеството на обвиняем за това, че на 10 февруари т.г., в село Батово в нарушение на Закона за водите, чрез посредственото извършителство на други лица, изградил съоръжение за използване на повърхностни води.

Делото е било насрочено за вчера, но съдът не го е разгледал по същество, тъй като обвиняемият заяви, че се отказва от защитника си и поиска да упълномощи друг адвокат. Делото е отложено за днес - 4 септември, от 16.00 часа.

Проверяват сигнал за наличие на речна вода във водопроводите, „ВиК Добрич“ категорично отрече

От пресцентъра на съда посочват, че, съгласно законовите разпоредби, съдът може да отстрани обвиняем от длъжност, когато той е привлечен за умишлено престъпление от общ характер, извършено във връзка с работата му, и има достатъчно основания да се счита, че служебното му положение ще създаде пречки за обективно, всестранно и пълно изясняване на обстоятелствата по делото.

Припомняме, че прокуратурата образува проверка по анонимен сигнал. Според него, част от течението на река Батовска било отбито в шахта в района на с. Батово и от там –  към  резервоар на местната помпена станция. От помпената станция водата се придвижвала към водопроводната система, захранваща селата от региона. В сигнала се твърди, че водата не се пречиства по никакъв начин и е опасна за живота и здравето на населението.

Пробите на водата от ПС „Батово 2” са в нормите, изчаква се още едно изследване

Потърсен тогава за коментар, управителят на „ВиК Добрич” АД – Добрич Тодор Гикински заяви, че потребителите на питейна течност в Добрич и региона ползват вода от нормални водоизточници. „Нито един грам вода от нерегламентирани източници не е влязъл в града” – посочи изпълнителният директор на водното дружество.

Извършените в Регионалната здравна инспекция в Добрич изследвания на проби на вода от населени места, захранвани от помпена станция “Батово 2”, установиха, че те са в нормите.

c