Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Пробите на водата от ПС „Батово 2” са в нормите, изчаква се още едно изследване

Резултатите от взетите проби на вода от населени места, захранвани от помпена станция "Батово 2", са в нормите. Това показват резултатите от изследванията, извършени в Регионалната здравна инспекция в Добрич, съобщават от там.

Както Про Нюз Добрич съобщи, след като бе изнесена информация относно нерегламентирано включване на повърхностни води от река Батовска в зона за питейно-битово водоснабдяване Стефаново, на 11 март е извършен насочен контрол. Взети са 17 проби за лабораторно изследване.

Те са от  различни пунктове при крана на потребителя във всички населени места от зоната, включително и от помпена станция Батово 2.

Пробите са анализирани по физико-химични и микробиологични показатели, съгласно изискванията на Наредбата за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели. Получените резултати показват, че тя отговаря на нормативните изисквания, съобщават от Регионалната здравна инспекция .

Към момента се изчакват резултатите от РЗИ-Варна за определени физико-химични показатели на проба вода от помпена станция Батово 2, информират още от здравната инспекция в Добрич.

Остава обаче препоръката, при евентуално съмнение относно качеството на водата при крана на потребителя, да бъде използвана бутилирана вода от търговската мрежа, а водата, съхранявана в резервни съдове, да бъде преварявана.

c