Водещи новини - дясно Общество

Няма фрапантни нарушения при работата в жегите в област Добрич

Към момента не сме констатирали фрапантни нарушения във фирмите в област Добрич предвид на високите температури, съобщи за Про Нюз Добрич директорът на дирекция „Инспекция по труда” Ангел Петков. Той посочи, че инспекторите правят периодично измервания на температурите, дават препоръки на работодателите.

Най-често проблемите са при работа на открито – в строителството, посочи Петков. По думите му, където се констатират нарушения, дори и при рутинни проверки, се напомня, че в топлата част на деня не трябва да се работи. Директорът на ДИТ сподели, че проверки относно условията на труд при високи температури се правят от години. Благодарение на дългогодишния контрол закритите помещения във фирмите обикновено са климатизирани. Работодателите спазват и изискванията за осигуряване на вода и напитки там, където е необходимо.

От ДИТ в Добрич обясниха, че при подаден червен или оранжев код за опасни метеорологични явления от Национален институт по метеорология и хидрология работодателите трябва да въведат мерки за гарантиране на безопасността на работещите. Мерките могат да бъдат технически, които да гарантират намаляване на температурата в помещенията, или организационни – чрез въвеждане на повече почивки, промяна на работното време с цел избягване на полагането на труд в часовете с най-високи температури, промяна на вида работа и др.

При работа на открито трябва да има почивки в най-горещите часове, подходящо работно облекло, осигуряване на места за почивка с подходящи условия за възстановяване на топлинния баланс на организма. Осигуряване на долекарска и първа медицинска помощ, както и подходящо транспортиране на работещите с внезапно влошено здравословно състояние за оказване на медицинска помощ.

В закрити помещения работодателите са длъжни да поддържат оптимална температура между 18 и 25 градуса, като стойностите варират според типа работа – лека, средна или тежка. Допустимата температура не може да бъде над 28 градуса, но има и изключения. Според тях при много високи температури навън, в  помещенията може да е с от 3 до 5 градуса над допустимите стойности, но не повече от 33 градуса.

При работа на закрито се предпочитат техническите мерки, докато на открито по-добър ефект имат организационните. Работодателите са длъжни също да осигуряват разхладителни напитки за своите работници и служители.

Инспекцията по труда осъществява контрол върху микроклимата в предприятията както по сигнали, така и в рамките на текущата инспекционна дейност. Приоритет в контролната дейност са строителството и селското стопанство, където основно се работи на открито. Резултатите показват, че обикновено сигнали за работа при високи или ниски температури се подават от работещи на закрито.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *