Водещи новини - дясно Образование

Диляна Димитрова от Балчик е първенецът на випуск 2019 на Военно-морското училище

Диляна Димитрова от Балчик е първенецът на випуск 2019 г. във Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“ във Варна. Днес тя бе наградена от министъра на околната среда и водите Нено Димов на официалната церемония по дипломиране на студентите от випуск 2019 г.

Диляна има брат близнак Ивайло. Двамата са завършили през 2015 година СУ “Христо Ботев” в Балчик с отличен успех. След това постъпили във Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров” във Варна.

339 студенти днес получиха дипломите си. Осем са бакалавърските специалности, шест –магистърските. Първенец на випуска е Диляна, която завършва специалност “Информационни и комуникационни технологии в морската индустрия” с успех 6.00. Ивайло отстъпва само с 2 стотни.

Диляна споделя, че е постигнала този успех с усилия, с четене и постоянство. Смята да продължи с магистратура, да продължава да се развива, да работи във фирма. Пожелава на колегите си успех и попътен вятър.

„Авторитетът на ВВМУ е безспорен не само като място за подготовка на висококвалифицирани специалисти за военноморските ни сили и морската индустрия, но има и безценен принос за развитието на този сектор в България“, каза министър Нено Димов. Той открои важността на района на Черно море, в който общите усилия трябва да са насочени към прилагане на мерки и политики, които да гарантират неговото опазване и устойчиво управление.
Министър Димов посети и Центъра за управление на морските води във ВВМУ, където се запозна с функциониращата информационна система за поддръжка на управлението на бреговата зона, която позволява автоматично събиране, обработка и разпространение на данни от различни информационни системи, които имат отношение към управление на водите. Чрез нея е създадена възможност за визуализация на морската среда в реално време и прогнозиране и превенция на нефтени разливи. Центърът позволява бъдещите морски кадри да тренират в реална обстановка операции за избягване на нефтени разливи и съвместни действия между различни съдове за овладяването им.
Системата е реализирана с финансиране от МОСВ по проект „Интегрирана информационна система за поддръжка управлението на бреговата зона“. Средствата са осигурени от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г. Центърът е важен инструмент за управление на морските води в акваторията на България, а данните от него предоставят солидна основа в процеса на вземане на решения при управлението на морската ни околна среда.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *