Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Новите възможности за социална икономика представиха в Добрич експерти

Експерти от Министерството на труда и социалната политика представиха днес в Добрич новите възможности в областта на социалната икономика. Участие в Информационния семинар взеха областният управител Красимир Кирилов и заместникът му Красимир Николов.

Във форума участваха представители на общини, социални дирекции, неправителствени организации, синдикати и работодателски организации.

Експерти от екипа на зам.-министър Султанка Петрова ги запознаха с  новите моменти в Закона за предприятията на социалната и солидарна икономика и Правилника за неговото прилагане, представена бе марката „Продукт на социално предприятие“. Участниците във форума имаха възможност да дискутират с експертите и Стратегията за корпоративна социална отговорност.

Социалните предприятия в страната ще могат да получат безвъзмездно вероятно още в края на юли сертификационна марка за своите стоки и услуги, съобщиха експертите.
Отличителната марка, която вече е патентована, ще даде шанс на социалните предприятия да излязат на пазара и да бъдат видими за потребителите, поясни Теодора Тодорова, началник на отдел "Социална икономика и социална отговорност" в министерството. Марката "Продукт на социално предприятие" е създадена след конкурс, на който са представени над петдесет предложения от студенти от Националната художествена академия.

Министерството на труда и социалната политика създава и регистър и електронна платформа на социалните предприятия, допълни Тодорова. Платформата ще съдържа и база данни за хора от уязвими групи, които могат да бъдат наети на работа, ще дава възможност на предприятията да публикуват свои обяви, ще ги свързва с инвеститори, с НАП, Търговския регистър и други институции, посочиха експертите. Около 4800 са самоопределилите се като социални предприятия в страната.

c