Четвъртък, 02 май 2024

02.05.2024

Последвайте ни

Жители на Генерал Тошево готвят подписка срещу замърсения въздух от изгаряне на лавандулови отпадъци

Жители на град Генерал Тошево готвят протестна подписка в знак на недоволство срещу задушливия дим и тежката миризма, предизвикани от изгарянето на остатъчни продукти от дестилерия, преработваща лавандула. Това съобщиха  за ПроНюз Добрич недоволни граждани, които са засегнати от замърсения въздух.

     В община Генерал Тошево са постъпили три жалби, заяви кметът на общината Валентин Димитров и уточни, че подписка още не е постъпвала в местната администрация.  Той поясни, че още в началото на седмицата експерти от общинската администрация са извършили проверка на мястото на изгаряне на  отпадъчните материали, като на собственика на дестилерията ще бъде съставен акт. Проверка са извършили и представители на РИОСВ-Варна. Всички институции са задействани – местна власт и държавни структури, каза още Валентин Димитров. Кметът припомни, че на същата дестилерия са издавани предписания и в предишни години. Към момента активният огън е преминал, но има тлеене на отпадъчните продукти, посочи кметът на община Генерал Тошево.

Собственик на дестилерия край Генерал Тошево ще бъде глобен заради пожар и задушлив дим

Както ПроНюз Добрич съобщи, на мястото на запалените отпадъчни продукти в края на миналата седмица са били и екипи на пожарната служба след подаден сигнал за пожар. Силният вятър е пренасочил към един от кварталите на града задушлив дим и тежка миризма, които безпокоят хората. В такива случаи е предвидена санкция за нарушение на законовата забрана за опалване на сухи треви и стърнища, припомнят огнеборците.

Снимката е илюстративна

c