Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Предават на френски съд нашенец издирван за кражба на картови данни

Състав на Окръжния съд в Добрич е допуснал предаването на 30-годишен мъж от село Айдемир, община Силистра, на френските власти - в изпълнение на издадена срещу него Европейска заповед за арест с цел изтърпяване на наложено му ефективно наказание „лишаване от свобода“, съобщиха от съдебното ведомство.

Във Франция българският гражданин е бил осъден на 3 години затвор за притежание на оборудване за фалшифициране на платежни средства, опит за скиминг измама, извършена като част от организирана престъпна група и участие в група, съставена от криминално проявени лица. От данните по делото става ясно, че той е осъден заедно с още двама българи, които са получили наказания от 3 и 4 години затвор. Престъпленията били извършени в периода от септември до 13 октомври 2011г. на територията на Франция и Германия.

Присъдата е постановена на 16 декември 2016г. от Изправителен съд в гр. Нанси. 30-годишният е обжалвал съдебния акт, но на 23 октомври 2018г. той е бил потвърден от Апелативния съд в същия град. Веднага била издадена и заповед за задържане на българския гражданин. На 5 март т.г. той е бил обявен за международно издирване с Европейска заповед за арест.

Издирваният е бил открит на 3 май в село Карапелит, след като полицейски служители го спират за рутинна проверка и установяват, че колата е управлявана от обявения за международно издирване мъж.

Пред Окръжния съд в Добрич 30-годишният е заявил, че не желае да бъде предаден на френските власти, отричайки да е извършвал посочените деяния и се е позовал на факта, че има адвокат във Франция, който обжалва постановената срещу него присъда.

 В преценката си, Окръжният съд е счел, че няма основания да откаже предаването му на френските власти. Съдът е установил, че цитираната присъда  действително не е влязла в сила и е обжалвана пред Касационния съд, но в изпратените от Франция документи е посочено изрично, че обжалването не спира изпълнението на съдебния акт, тъй като е налице заповед за арест. Френските власти са дали и необходимите гаранции, че след приключване на наказателното производство, ако мъжът бъде окончателно осъден, той ще може да изтърпи присъдата си в България.

 До фактическото му предаване във Франция, мъжът остава с мярка за неотклонение „задържане под стража“ във варненския затвор.

Решението на Добричкия окръжен съд подлежи на обжалване пред по-горна съдебна инстанция.

c