Вторник, 19 март 2024

19.03.2024

Последвайте ни

Община Добрич: Почистването на езерото продължи докато водата не запълни ниските места

Езерото в градския парк „Свети Георги” в Добрич се пълни с вода преди да е почистено, изрази възмущението си в социалната мрежа наш съгражданин. По думите му на места е мръсно и има тиня. Съгражданинът ни попита – след като цял месец езерото е стояло без вода какво е свършено за поддръжката му. По думите му е било задължително преди да бъде напълнено с вода стените на езерото да бъдат освежени и пребоядисани. Добричлията публикува и снимки.

Работата по езерото в градския парк беше съобразена основно с два времеви фактора, казаха от Община Добрич в отговор на отправено от Про Нюз Добрич запитване. Според отговора, за да се започне изпразване на езерото Общината е трябвало да е сигурна, че договорът с Басейнова дирекция ще бъде подновен, тъй като водата за езерото е от собствени сондажи, които са под юрисдикцията на тази държавна структура. Срокът за напълване на езерото винаги е 24 май, посочват като втори фактор от кметството.

От там обясняват как става изпразването на езерото: „Изпразването на езерото става за около седмица, като то всъщност не се изпразва напълно, защото дъното му няма общ наклон към изливната тръба. Изсушаването се прави ръчно, заедно с основното почистване. За целта наносите се пробутват в различни посоки към най-ниските зони на дъното и от там се изгребват и изнасят. Практикуваме и пробутване с водна струя. Местата, в които могат да се свържат шланговете, са три. Най-общо, процесът на почистване е много бавен и отнема голяма част от личния състав на предприятието”.

От Общината обясняват, че напълването на езерото отнема малко повече от две седмици и за това трябва да започне най-късно между 6 и 10 май. За целта последните наноси били пробутани към високите места на дъното. Докато водата запълваше ниските места, почистването и изнасянето продължаваше, допълват от кметството.

За езерото в градския парк се грижи Общинско предприятие „Устойчиви дейности и проекти“, съобщават от Общината в отговор на наш въпрос. От там са категорични, че езерото е почистено. „Около 500 куб. м тиня са отмити и избутани към изливната тръба. Около 5 куб. м твърди отпадъци са изнесени механично и много камъни и павета, хвърлени в езерото от недобросъвестни граждани, са също изнесени и подредени по местата им в околните пространства”, пише в отговора. И се допълва, че тъй като ОП „Устойчиви дейности и проекти“ е докладвало за забелязани водни загуби от езерото докато е било празно е направен оглед на дъното и стените, съвместно с представители на фирмата изпълнител. Били са набелязани технически мерки, които трябва да се предприемат за осигуряване на водоплътност на фугите.

Езерото никога не е било „боядисано“, казаха още от Общината. Синият цвят бил от положената при изпълнението хидроизолация, която също ще бъде обект на техническо решение при очаквания скорошен ремонт. Взето било решение след активния топъл сезон, в който езерото е важен фактор на добрата среда за обитаване, то да бъде отново изпразнено и да започнат ремонтни работи. Те щели да продължат между 1 и 2 месеца. От кметството считат, че правилният момент за започването им е към края на октомври, когато традиционно в Добруджа свършва хубавото време, подходящо за разходки сред природата.

Според Общината не са отчетени неизпълнени ангажименти на ОП „Устойчиви дейности и проекти“. Всички техни действия бяха съгласувани с Община Добрич и съобразени с фактическата обстановка, допълват от кметството.

Снимки: Георги Шишков, Фейсбук

c