Вторник, 19 март 2024

19.03.2024

Последвайте ни

Кампанията за изследване на щитовидната жлеза е с ограничени възможности, твърдят от Община Добрич

Буквално минути след като бяха публикувани телефоните на които може да се извърши записване за двудневна кампания за безплатни прегледи на щитовидната жлеза в Добрич - в ДКЦ-1 и ДКЦ-2, социалните мрежи, включително и електронната поща на Про Нюз Добрич прегряха. Възмутени граждани задаваха въпроси, гравитиращи около недоумението "Защо се обявява кампания и телефони, след като има-няма 3 минути по-късно или се отговаря, че вече няма свободни часове или никой не отговаря на обажданията?"

Потърсихме отговор в община Добрич, която организира кампанията на 27 и 28 май в часовия интервал от 8.00 до 10.00 ч. Зам.-кметът по хуманитарни дейности д-р Емилия Баева отговори, че в рамките на два часа могат да бъдат обслужени не повече от 15 души. Т.е., за един ден в ДКЦ-1 и ДКЦ-2 може да се извърши изследване чрез вземане на кръв на 30 души, а за двата дни – не повече от 60 души. „Това са възможностите за тази кампания, която е с продължителност от два часа на ден. За толкова време не е възможно да бъдат обслужени повече хора. За гражданите изследването е безплатно, но е платено от общината ” – коментира д-р Баева.

Припомняме, че обявената от организаторите цел на кампанията е да бъде заострено вниманието на гражданите към възможността да проверят здравословния си статус и да изследват хормоните на щитовидната си жлеза. В рамките на предстоящата двудневна кампания, записалите се ще имат възможност за изследване на щитовидните хормони FT4 и TSH.


c