Водещи новини Общество

След уволнението на Галин Радков ценни кактуси в Ботаническата градина загиват

Много редки видове от колекцията кактуси и сукуленти в Ботаническата градина в Балчик са загинали след уволнението на Галин Радков.

В социалната мрежа Ivka Todorova‎ разпространи снимки, от които е видно, че състоянието на много от растенията е лошо, има и много загинали.

“Видът на растенията в Ботаническата градина сам говори за състоянието им към момента. А съм ходила преди няколко години, когато ти се грижеше за растенията…….
Мисля, че изгубиха много в твое лице… и ще продължават да губят”, написа Ivka Todorova‎ в профила на Галин Радков в социалната мрежа.

“Отидоха си редки екземпляри”, коментира Професор Кактус, както наричат Галин Радков.

Уволниха глухоням спец по кактуси от Ботаническата градина в Балчик

“Перфектно съсипани сукуленти… made in ботаническата в Балчик. Браво!”, “Това е загуба за страната ни заради болните амбиции на алчни чиновници….”, гласят някои от коментарите.

От показаните на снимките, единици са останалите живи кактуси и сукуленти.

Именно тази колекция беше емблематична за Ботаническата градина в Балчик и беше втората по големина в Европа след тази в княжество Монако и най-голямата на Балканите. Тя включваше над 2600 вида представители на семейства Cactaceae и Euphorbiaceae. Експозицията бе впечатляваща, не само заради видовото разнообразие, а и поради факта, че в нея са представени над 400 световно защитени вида от тази група и някои уникални видове, какъвто е например галапагоския кактус. Някои от екземплярите на възраст над 70 години.

Глухонемият спец по кактусите Галин Радков чака решение на Комисията по дискриминация

Видно от снимките и коментарите, колекцията вече е изгубила много от екземплярите си, включително и редки видове.

Припомняме, че началото на ноември миналата година със заповед на Ректора на университета бе дисциплинарно уволнен глухонемият Галин Радков, който от 1997 г. работи в Университетската ботаническа градина в Балчик и е добавил 1500 вида кактуси от цял свят лично, чрез труд и контакти. Близо 20 години Галин се грижи за прочутата колекция от кактуси в градината. За него кактусите са целият му живот. Той е добре познат и уважаван в средите не само у нас, а и в чужбина.

“Много ми е болно, защото обичам това място. Всичко там е мое дело – трудът по засаждане, изграждане на оранжерии. Събирал съм кактуси от цял свят. Аз лично съм дарил 1500 кактуса”, каза след уволнението си Галин Радков.

Той е завел съдебно дело за уволнението си, Комисията за защита от дискриминация също разглежда казуса му.

Галин сред любимите си кактуси, докато все още имаше възможност да се грижи за тях


Follow Me:

Related Posts

  1. Илиян Стоянов says:

    Илиян Стоянов, като близък на Галин Радков, мисля да си поискам дарените растения от там, причината е, че съм ги дарил заради него и с идеята за обогатяването на колекцията на “националното ни богатство”, но на 05.08.2018 г, при опит да си закупим билети с Галин Радков (все още работещ там към тази дата) две белгийки – наши приятели по сукулентна линия и едно непълнолетно момче – вече бивш фен на ботаническата градина, от охраната и от касите ни отговориха, че имат заповед от началниците, Галин и хората с него да не бъдат допускани. Скандализиран от всичко това, аз направих запис на това и недвусмислено мога да докажа всичко, което твърдя! При опита да ми бъде отнет телефона, охранителят ми причини лека телесна повреда, за което съм подал жалба в прокуратурата, придружена с медицинско удостоверение. След подаването на жалбата ми, ТЕ наказаха и искаха обяснения от Галин Радков, с мотивите, че искал да ни вкара безплатно (представете си: довели сме две белгийски и непълнолетно дете до там, за да влезем безплатно. 🤣😂😁 А в моята уста са вкарали думи, присъщи на техния речник (въпреки записът ми) 😂, който аз чух докато чакахме там. Многоуважаемата ваня радева си говореше на “ма” с колежките си. А почти целият ден на балчишкия съд беше зает с дела срещу неправомерно уволнение от УБГ. Ще приложа записа на всеки заинтересован. 🙂 Не ми е забавно, а ми е тъжно….

  2. Макар че не разбирам от кактуси, сърцето ме заболя от състояниего на колекцията. Толкова труд, любов, радост и грижи, са вложени в отглеждането. И всичко е съсипано заради семплите мозъци на шепа интриганти. Поздрави на Галин – не го познавам лично, но му съчувствам и го подкрепям!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *