Вторник, 19 март 2024

19.03.2024

Последвайте ни

След уволнението на Галин Радков ценни кактуси в Ботаническата градина загиват

Много редки видове от колекцията кактуси и сукуленти в Ботаническата градина в Балчик са загинали след уволнението на Галин Радков.

В социалната мрежа Ivka Todorova‎ разпространи снимки, от които е видно, че състоянието на много от растенията е лошо, има и много загинали.

"Видът на растенията в Ботаническата градина сам говори за състоянието им към момента. А съм ходила преди няколко години, когато ти се грижеше за растенията.......
Мисля, че изгубиха много в твое лице... и ще продължават да губят", написа Ivka Todorova‎ в профила на Галин Радков в социалната мрежа.

"Отидоха си редки екземпляри", коментира Професор Кактус, както наричат Галин Радков.

Уволниха глухоням спец по кактуси от Ботаническата градина в Балчик

"Перфектно съсипани сукуленти... made in ботаническата в Балчик. Браво!", "Това е загуба за страната ни заради болните амбиции на алчни чиновници....", гласят някои от коментарите.

От показаните на снимките, единици са останалите живи кактуси и сукуленти.

Именно тази колекция беше емблематична за Ботаническата градина в Балчик и беше втората по големина в Европа след тази в княжество Монако и най-голямата на Балканите. Тя включваше над 2600 вида представители на семейства Cactaceae и Euphorbiaceae. Експозицията бе впечатляваща, не само заради видовото разнообразие, а и поради факта, че в нея са представени над 400 световно защитени вида от тази група и някои уникални видове, какъвто е например галапагоския кактус. Някои от екземплярите на възраст над 70 години.

Глухонемият спец по кактусите Галин Радков чака решение на Комисията по дискриминация

Видно от снимките и коментарите, колекцията вече е изгубила много от екземплярите си, включително и редки видове.

Припомняме, че началото на ноември миналата година със заповед на Ректора на университета бе дисциплинарно уволнен глухонемият Галин Радков, който от 1997 г. работи в Университетската ботаническа градина в Балчик и е добавил 1500 вида кактуси от цял свят лично, чрез труд и контакти. Близо 20 години Галин се грижи за прочутата колекция от кактуси в градината. За него кактусите са целият му живот. Той е добре познат и уважаван в средите не само у нас, а и в чужбина.

“Много ми е болно, защото обичам това място. Всичко там е мое дело – трудът по засаждане, изграждане на оранжерии. Събирал съм кактуси от цял свят. Аз лично съм дарил 1500 кактуса”, каза след уволнението си Галин Радков.

Той е завел съдебно дело за уволнението си, Комисията за защита от дискриминация също разглежда казуса му.

Галин сред любимите си кактуси, докато все още имаше възможност да се грижи за тях


c