Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Глухонемият спец по кактусите Галин Радков чака решение на Комисията по дискриминация

Предстои Комисията по дискриминация към Народното събрание да се произнесе по жалбата във връзка с отношението на Университетската ботаническа градина в Балчик към глухонемия специалист по кактусите Галин Радков.

Казусът бе разгледан на заседание тази седмица от петчленен състав. Двама са били свидетелите на Галин за дискриминацията, на която той е бил подложен от вече бившия си работодател. В десетдневен срок предстои адвокатска писмена защита от двете страни. След което Комисията ще се произнесе в законно установения за това срок.

Един от свидетелите е ДианаНехризова, дългогодишен сценарист и режисьор в БНТ, която е искала да снима филм за Галин, но директорът на УБГ д-р Красимир Косев не й разрешил.

Другият свидетел е Илиян Стоянов от Варна. През август миналата година той и дарители от Белгия, не са били допуснати да влязат в Ботаническата градина, тъй като са били съпроводени от Галин. Дори се е стигнало до физическа разправа на охраната със Стоянов, за което той има медицинско свидетелство.

Белгийците Вивиан и Мариан Ван Щеенбрюже пишат: „Поради това, че Галин Радков беше с нас, не ни пуснаха да влезем. Това е срамно и унизително за нас и за Галин. „Аз, Вивиан Ван Щеенбрюже, съм правила много дарения на растения от моята собствена колекция на Ботаническата градина в Балчик. Галин Радков не е побойник и не е направил нищо, за да причини тези проблеми. Той има недъг, но това не значи, че той трябва да бъде дискриминиран.Всички хора трябва да бъдат третирани равнопоставено, заявява белгийката, която е готова да свидетелства и в съда”.

Илиян Стоянов обяснява, че  служителите са били инструктирани да не допускат Галин Радков, както и лицата, които го придружават. „Записах това с телефон. След това охранителят се ядоса, че го снимам и се опита да ми изтръгне телефона, вследствие на което ми нанесе лека телесна повреда. Веднага се обадих на 112, изпратиха полиция. Тяхното обяснение беше, че искаме да влезем без пари, а има запис, на който аз ги питам дали не може да си купим билети и да влезем с Галин Радков. Те казват „не, не може”. Полицаите им казаха, че нямат право да ограничават достъпа. Още повече, че Галин беше в извънработно време. Въобще не сме предполагали, че може да се случи такова нещо. Хората са дошли от Белгия. Те са дарители, както и аз, на Ботаническата градина. Много бяха слушали за втората по големина колекция в Европа, а ние не можахме да я видим”, сподели пред Про Нюз Добрич Илиян Стоянов. Той има медицинско свидетелство от МБАЛ „Света Анна” във Варна.

След като е била подадена жалба към Комисията по петициите и жалбите на гражданите към Народното събрание, те прецениха, че жалбата трябва да бъде насочена към Комисията по дискриминация.  Тогава последвали три дисциплинарни наказания срещу Галин, след което той бе уволнен на 8 ноември миналата година.

Тезата на Галин и неговите свидетели е, че глухонемият специалист по кактусите е дискриминиран от Университетска ботаническа градина, която е към Софийския университет „Св. Кл. Охридски”,  след смяната на ръководството на гадината.

Преди това с него се отнасяха, съобразно потребностите му.  При предишната ръководителка на градината той не е имал никакви проблеми. Дори разполагал с офис, бюро, тъй като получавал много кореспонденция, пратки с растения, с които обогатявал колекцията от кактуси и сукуленти. След това една от служителките - Ваня Радева, която му беше подчинена, завършила Биология и станала шеф на Галин. „Направиха я негова шефка, макар да не разбира от кактуси. Беше го накарала през зимата да ги полива, а тогава те са в покой. Тогава той много плака. Имаше такива недоразумения, с които той не беше съгласен. Галин няма семейство. Само с кактусите и сукулентите контактува и това е неговата страст”, сподели Илиян Стоянов.

Последвали дисциплинарни наказания и уволнението на Галин, които Инспекцията по труда е определила като незаконосъобразни.

Дирекция „Инспекция по труда” се произнася, че работодателят е прекратил трудовите правоотношения на Галин Радков без предварително разрешение от Инспекцията, което е нарушение на Кодекса на труда. От там посочват, че при такова нарушение съдът отменя заповедта за уволнение като незаконна само на това основание, без да се разглежда трудовият спор по същество.

Има заведено съдебно дело за неправомерно уволнение.

Илиян Стоянов е подал жалба в прокуратурата срещу служителя от Университетската ботаническа градина, който го е наранил. Прокурор е преценил, че може да се образува дело за телесната повреда.

c