Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Млади кулинари от Добрич готвиха за посланика на Швейцария и просветния министър

Четири талантливи момичета, две от които от Добрич, учещи за готвачи в дуални паралелки по проект ДОМИНО, и шеф-инструктор Виктор Жечев сътвориха едно незабравимо преживяване в ресторант „Таланти“. Те приготвиха четиристепенно швейцарско меню в специална тематична  официална вечеря „Кухнята на Швейцария“. Младите кулинари впечатлиха посланичката на Швейцария Мюриел Берсе Коен, министъра на образованието и науката Красимир Вълчев и заместник-министър Таня Михайлова, представители на Централното координационно звено към Министерски съвет и други официални гости.

Елеонора Ангелова и Тенжел Абилова от професионална гимназия по туризъм „П. К. Яворов” в Добрич, Нефисе Ахмед от ПГТ „Проф. Д-р Асен Златаров” в Бургас и Илияна Илиева от професионална гимназия по облекло и хранене „Райна Княгиня” в Стара Загора са победителки в кулинарния конкурс „Аз готвя най-добре“, организиран през 2018 от проекта ДОМИНО и HRC Кулинарна академия. Като награда от конкурса Ели, Танжел и Нафисе преминаха в средата на април специализиран готварски курс в HRC Академията, докато Илияна трупаше опит по това време на специализация в чужбина.

Кулинарната вечер в „Таланти“ бе завършек на конкурса и прекрасен повод четирите млади ДОМИНО таланти да покажат умения на най-високо ниво, готвейки за официална вечеря. Направлявани от шеф Жечев и с помощта на негови студенти те приготвиха салата „Кесалат“ с швейцарски  сирена; маринована пъстърва със сметана, копър и сос, червен лук-туршия и поширано яйце; телешко „Цюрих Гешнецелтес“ с гъби и бяло вино, хрян и картофени рьощи, а за десерт -  интересен прочит на прочутата торта „Шварцвалд“. Швейцарското меню бе част програмата на ресторант „Таланти“ в Sofia Restaurant Week (7-12 май).

Млада кулинарка от Добрич с поредни успехи, иска да е пример за останалите роми

Гостите на вечерта бяха наистина впечатлени от уменията на младите кулинарни таланти от проекта ДОМИНО. Посланичката на Швейцария Мюриел Берсе Коен и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев специално поздравиха младите-готвачи и им пожелаха нови успехи. От HRC Кулинарна академия връчиха на четирите момичета специални готварски ножове и униформи.

Елеонора от Добрич победи в националния конкурс „Аз готвя най-добре“

Проектът ДОМИНО („Дуално образование за модерните изисквания и нужди на обществото“) подпомага навлизането на дуалното образование в България. Изпълнява се с финансовата подкрепа на Българо-швейцарската програма за сътрудничество. 1600 ученици в 32 училища в цялата страна се обучават по системата „учене чрез работа“ в 12 професии, включително и за готвачи. 170 водещи български и чуждестранни фирми са партньори в проекта, осигурявайки на учениците практика за добиване на конкретни професионални умения и реална работа срещу заплащане.

Обучението в Кулинарна академия HRC гарантира успешна кариера в кулинарната индустрия и ресторантьорството. Тя предлага обучения, провеждани от екип опитни чуждестранни и български преподаватели. Училището организира платени стажове в най-добрите хотели и ресторанти в Европа и САЩ и предоставя чудесни възможности за кариерно развитие в ресторантьорството по целия свят. Дипломите на HRC Академията са признати от ACF – Американската кулинарна федерация, което я прави едно от трите училища в Европа с подобна акредитация.

c