Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Млада кулинарка от Добрич с поредни успехи, иска да е пример за останалите роми

Победител в кулинарни състезания, едва 16-годишна Елеонора от Добрич получи покана да работи в ресторант на петзвезден хотел. Макар все още ученичка, тя вече е част от екипа на „Парадайс Блу” преминал обучение в Германия, за да е част от веригата Maritim. Мечтае да завърши висше образование в областта на кулинарията и да има собствен ресторант.
Днес тя празнува, защото днес е празникът на ромите. Никога не крие произхода си и се надява да е пример за циганите, които са спрели да учат, да вярват в живота.

Елеонора Евгениева Ангелова е на 17 години и учи в Професионалната гимназия по туризъм „П. К. Яворов” в Добрич. Тя е от първия випуск дуално обучение със специалност „Готвач”.
Тя е от село Росеново. Основното си образование завършила в основно училище „Димитър Митев” в с. Паскалево. „Тръгнала съм буквално от нищото. Никога не съм си представяла, че бих стигнала до тук и бих имала такива успехи”, споделя девойката. „Моите родители нямат кой знае какво образование – баща ми е с основно, а майка ми – със средно. Но, не бих казала, че са необразовани. Напротив, аз се гордея с родителите си. Те са много интелигентни и възпитани. Така са възпитали и мен, и брат ми. Щастлива съм, че държат на нашето образование”, обясни тя.

От малка мечтаела да се занимава с кулинария. Нейната майка също е учила за готвач. В училище обаче преподавателите считали, че младото момиче има по-голям потенциал и може да се реализира добре и като адвокат. „В един момент се бях отказала от мечтата си, но тя никога не е умирала в мен. Тогава учителите от гимназията по туризъм дойдоха в училището в Паскалево, където представиха и новата форма на обучение – дуалното, което е обучение чрез работа. Тази идея много ми хареса, тъй като дава възможност докато учиш, и да работиш. Така можеш да имаш доходи, с които да си помагаш, да помагаш на семейството си. За мен това беше добра възможност, защото не е лесно ученик от 9 или 10 клас да си намери работа. Не всеки работодател се доверява на ученик”, споделя Елеонора. Така решила да продължи образованието си в гимназията по туризъм.
„В началото бях уплашена – от село отиваш в града. В училището в Паскалево класът ми нямаше и десет ученика, а тук се озовах в клас с 26 души. Нови учители, нови предмети, нови приключения. В началото целта ми беше да уча в града и ме интересуваше къде ще излезем с приятели. С течение на времето нещата се промениха. Вече гледам много по-сериозно и на ученето, и на работата”, разказва девойката.

Зад гърба си тя има успешно представяне на кулинарни състезания. Оказва се, че явяването й на първото - Състезанието за най-добър млад готвач, организирано от Министерството на образованието и науката, е било непредвидено.
„Бях резерва, но се случи неприятност с участника от нашата гимназия и се наложи аз да го заменя. Имах една седмица да се подготвя. Нямаше никакво време, беше много напрегнато. В събота и неделя съм била в училище, заедно с моята класна Мариана Шестакова, за да се подготвям”, припомня си Елеонора.

Елеонора от Добрич победи в националния конкурс „Аз готвя най-добре“

Работили неуморно и резултатът не закъснял. „При първата ми тренировка сготвих нещата си за цели 4 часа. Това е страшно много време, защото на състезанието трябваше да се справя за 2 часа. Затова в началото бях отчаяна. Смятах, че няма да се справя. Тогава нямахме практика в ресторанти, а само в училище. С течение на времето, след всяка една тренировка, започнах да се справям по-добре”, връща лентата назад младата кулинарка.


Ястието, с което печели националното състезание в Пловдив

Състезанието в Пловдив било в два кръга. За себе си Елеонора си поставила за цел да попадне в ТОП 10, да се справи на ниво и да не изложи училището си. „Да покажа, че и ние можем. Добрич е малък град и никой не ни слагаше в сметките за състезанието”, обяснява мотивацията си тя. Когато обявили състезателите в ТОП 10, дори не чула името си от вълнение.
Във втория кръг трябвало да се справят с т.нар.„черна кутия”. Трябвало да си измислят рецепта, да я напишат на лист и след това да приготвят всичко, което са написали, без да допускат никакво разминаване. „Това също бе голяма трудност за мен, тъй като аз не бях работила в реална работна среда, нито съм работила по меню в училище. Казах си „Спокойно Ели, ще се справиш. Така, благодарение на това, което съм научила по време на тренировките, успях да измисля ястие за „черната кутия”. Имаше продукти, за някои от които дори не бях чувала, като киноа. Имаше спанак, круша и патешко магре. С патешко магре никога не бях работила, а то е трудно за приготвяне. Но, успях да се справя. Когато обявиха, че съм на трето място, се разплаках, учителите ми също. Беше уникално чувство, страхотна емоция и удовлетворение”, споделя девойката.

Заслужена награда за Елеонора Ангелова от ДОМИНО-класа за готвачи в Добрич

Уморена от подготовката и участието в състезанието в Пловдив, решила да си почине. Но, когато се похвалила с успеха си на учителката си по основния предмет на професията „Технология на кулинарната продукция” Дияна Иванова, тя й обяснила, че следва състезание в София. Така Елеонора се явила и на конкурса „Аз готвя най-добре“, организиран от Кулинарна академия HRC и българо-швейцарският проект ДОМИНО за дуално образование. Половината от участниците били от Бургас. Според всеобщото мнение, те били най-добре обучените, дори се отнасяли с пренебрежение към останалите.

Ние бяхме трима от Добрич и си мечтаехме да спечелим първите три места, спомня си Елеонора.
„На това състезание се чувствах много добре, спокойна. Дори помагах на другите участници – на един услужих с белачка, друг ме помоли да му включа печката. Съученичката ми се разплака, отидох да я успокоя. Смятам, че на такова място трябва да се помага, независимо, че сме конкуренция. Ние сме ученици на по 16-17 години. Нищо не губиш от това да дадеш на съперника си белачка”, смята младата кулинарка.
Всички очаквали, че учениците от Бургас ще бъдат в ТОП 3. Но, когато обявили класирането, станало ясно, че съученичката й Тенжел Абилова е на второ място, а самата Елеонора е големият победител, класиран на първо място. „Отново огромно щастие и успех за нашата гимназия. Беше много емоционално”, спомня си тя. Категорична е, че само времето е попречило и на третият участник от гимназията в Добрич да се класира в челната тройка.
Още с постъпването в гимназията Елеонора искала да работи. Трябвало обаче да навърши 16 години. Съдбата обаче имала неочакван подарък за нея.

За състезанието в Пловдив я подготвяли трима от главните шеф-готвачи на к.к. "Албена" – Николай Диков, Живко Стоянов и Христо Узунов. При случайна среща по-късно Николай Диков я поканил да работи при него в новия петзвезден хотел в Албена „Парадайс блу”.
„Толкова бях щастлива. Мечтаех да работя там, но ми казаха, че трябва да съм навършила 18 години. Толкова щастлива бях, когато ми предложи работа. Беше невероятно. Да ти предложат работа на 16 години в А ла карт ресторант в петзвезден хотел е невероятно”, споделя Елеонора.
Така започнала работа в Парадайс блу през лятото на 2018 година. Дори шефовете й настояли да работи до края на сезона, което също е признание за труда й и доказателство, че екипът е доволен от работата й. На Благотворителния бал на гимназията Николай Диков специално се запознал с родителите й и споделил с тях много ласкави отзиви за нея.

Шеф Николай Диков

Когато станало ясно, че петзвездният хотел „Парадайс блу” преминава към немската верига Maritim, която има клонове в цял свят, шеф Диков споделил с Елеонора, че искат да изпратят ядрото на персонала от хотела на обучение в Германия, където да се обучи, според стандартите на веригата, които след това да бъдат приложени в Албена. Предложил й тя също да отиде.

„Всички бяха главни готвачи, заместник-главни готвачи, мениджъри. Това още повече ме стресира, защото всички бяха на високо ниво, с опит и знания. А, аз съм само един помощник-готвач и все още ученик. Това беше голям шанс за мен. Осъзнавам, че това не се случва два пъти в живота и малко хора имат такава възможност”, споделя Елеонора. Едномесечното обучение беше през февруари, а ученичката попаднала в град на германско-швейцарската граница.
„В началото ми беше трудно в комуникацията, тъй като не зная немски език, но с течение на времето се справих. След това създадох нови контакти, приятелства. Дори казаха, че, ако решим да отидем в чужбина, вратите им винаги ще са отворени за нас”, сподели Елеонора.

Преди да започне работа в Албена това лято, й предстои да завърши курс на обучение в Кулинарна академия HRC в София. Сред наградите от двете състезания, в които е участвала, са стипендии на обща стойност 2500 евро, за курс в академията. Заминава следващата седмица. През септември се надява да попадне в екипа от ПГ по туризъм „П. К. Яворов”, която ще замине на триседмично обучение в Тенерифе.

Елеонора държи да изкаже своите огромни благодарности за помощта и подкрепата на своята класна Мариана Шестакова и на човека, подал й ръка в професионалния живот - шеф Николай Диков.

Елеонора и класната й Мариана Шестакова

Бъдещето си девойката свързва с кулинарията. Иска да завърши висше образование и се е насочила към Университета по хранителни технологии в Пловдив. Мечтата й е да стане главен готвач, да имам собствен ресторант. Това са мечти, но и цели, бърза да уточни девойката. Споделя, че любима кухня й е българската. „Нашата българска кухня е много хубава. Нашите вкусове никъде ги няма и не могат да бъдат заменени по никакъв начин. Ние сме страхотно общество, със страхотна култура, история и кухня”, категорична е 17-годишната Елеонора.

Днес тя има празник, защото днес е Международният ден на ромите. „Аз никога не съм крила, че съм от ромски произход. Винаги, дори и да не ме питат, винаги съм казвала, че съм такава. Гордея се с това, че мога да бъда еталон на циганите, които са спрели да учат, да вярват в живота. Знаете, че много от момичетата от ромски произход се женят в много ранна възраст – 14-15-16-годишни. Имам съученички, които се ожениха на 15 години и вече имат деца. За мен това беше голям шок. Никога не съм си представяла моята съдба да е такава. Искам да бъда пример за тях. Защото и ние можем да бъдем различни”, заявява младото момиче. И добавя: „Много сме отритвани от обществото, аз също съм била подложена на такова отношение. Подигравали са ми се, че съм циганка. Но, се старая да не ми влияе. Аз вярвам в себе си, познавам се много добре. Зная коя съм, откъде съм. Никога не съм забравяла откъде тръгвам. След всички тези мои успехи, никога не съм имала такова самочувствие, което да срива самочувствието на останалите ми съученици. В училище съм ученичка, на работа съм работник, с големите съм голяма, с малките – малка”.
За празника тя пожела на всички роми здраве и да вярват в себе си. „Да погледнат с други очи на нещата. Да се отърват от това старо мислене, че не е нужно да се учи, да се образоваш, да продължиш живота си, а най-важното е да имаш мъж и дете. Обръщам се най-вече към момичетата – да бъдат силни и борбени”, сподели девойката.

c