Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

С живо слово и музика, в Добрич представят поета Йордан Кръчмаров

Днес от 18:00 ч., с живо слово и музика, премиерно ще бъде представена книгата “Море под клепачите”, на добруджанския поет Йордан Кръчмаров /1948-1986 г./. Представянето ще бъде в Регионалната библиотека “Дора Габе”, където ще прозвучат песни по стихове на поета в изпълнение на Красимир Костадинов /Червения/ – саксофон, Красимир Димитров – соло китара, и Деян Димитров – ритъм китара и вокал. Актьорът Валентин Андреев – Рафе, ще прочете стихове от новата книга.

Оформлението и редакцията на "Море под клепачите" са дело на Сдружението на писателите в Добрич. В книгата са подбрани двайсетина от най-добрите стихотворения на поета, две негови пиеси и една новела, непубликувани досега. Корицата е оформена с акварелна рисунка на професор Андрей Даниел, избрана от изложбата на художници, създали творби по стихове на поета, за 70-годишнината от неговото рождение.
В томчето, професор Антоанета Алипиева представя поетичното наследство на Кръчмаров, който е носител на първа награда от националния конкурс “Дъга под Лудогорието”.

Сдружението на писателите в Добрич подготви нова книга на покойния поет Йордан Кръчмаров

Приживе, Йордан Кръчмаров публикува цикъла-стихове “Цялото ми богатство” в антологията “Общежитие”, на издателство “Народна младеж”. Роден в балчишкото село Гурково, като млад, поета е служил е отбил военната си служба на кораб - като матрос. Бил рибар и посвещава много от стиховете си на морето. След смъртта му, написаното от него достига до читателите, с помощта на негови приятели. Това са поетичните му книги - “Нощен залив”, “Сол за живите”, “Риза за Христос”, “След ХХ века”, “Полюшвана от вятъра мишена”.



c