Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Сдружението на писателите в Добрич подготви нова книга на покойния поет Йордан Кръчмаров

Сдружението на писателите в Добрич подготви нова книга на покойния добруджански поет Йордан Кръчмаров /1948-1986 г./. В "Море под клепачите", чиято първа среща с читателската публика ще бъде на 1 март, са подбрани двайсетина от най-добрите стихотворения на поета, две негови пиеси и една новела, непубликувани досега, съобщават от сдружението.
В томчето професор Антоанета Алипиева представя поетичното наследство на Кръчмаров, който е носител на първа награда от националния конкурс "Дъга под Лудогорието". Корицата е оформена с акварелна рисунка на професор Андрей Даниел, избрана от изложбата на художници, създали творби по стихове на поета за 70-годишнината от неговото рождение, посочват съставителите на книгата.

Приживе Йордан Кръчмаров публикува цикъла стихове "Цялото ми богатство" в антологията "Общежитие" на издателство "Народна младеж". Роденият в балчишкото село Гурково поет, който е служил като матрос и е бил рибар, посвещава много стихове на морето. След смъртта му до читателите достигат с помощта на негови приятели и поетичните му книги "Нощен залив", "Сол за живите", "Риза за Христос", "След ХХ века", "Полюшвана от вятъра мишена".
На премиерата на "Море под клепачите" в регионалната библиотека "Дора Габе" ще прозвучат песни по стихове на поета в изпълнение на Красимир Костадинов /Червения/ - саксофон, Красимир Димитров - соло китара, и Деян Димитров - ритъм китара и вокал. Актьорът Валентин Андреев - Рафе, ще прочете стихове от новата книга.

Източник: БТА

c