Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Психодиспансерът в Добрич - сред тези с добра и ремонтирана база

Центърът за психично здраве "Д-р Петър Станчев" в Добрич е сред тези, които са основно ремонтирани и с добра материално-техническа база. Той се нарежда до психодиспансерите в Русе, Бургас, Враца и Пазарджик.

Това съобщи по време на парламентарния контрол министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, в отговор на питане за мерките на ведомството за подобряване на условията за лечебна дейност в заведенията за психично здраве в България.

По нареждане на премиера Бойко Борисов здравното министерство внася идната сряда доклад в МС за състоянието на държавните психиатрични болници и мерките, които трябва да се предприемат.

Въпросът е в контекста на изнесени данни и репортажи, показващи ужасяващи условия, при които живеят повечето психично болни в специализирани заведения в България. В националната здравна стратегия 2020 има раздел "Политика за опазване и подобряване на психичното здраве в съответствие с ангажиментите на България на европейско и международно ниво". Основни мерки в тази област са свързани с комплексното обслужване на психично болните в близост до тяхната естествена жизнена среда, както и изграждане на ефективно партньорство между различните институции - за здравеопазване, правосъдие, образование, социалната система, както и гражданското общество, посочи здравният министър.

Грижата за пациенти с психични заболявания е отговорна и комплексна дейност, включваща грижите на три министерства, на общините, пациентските и неправителствени организации, обобщи министър Ананиев.

c