Водещи новини - дясно Общество

Нови варианти за блок „Добрич“ – заем или европейско финансиране

Решение за довършването на блок „Добрич“ ще бъде търсено на следващото заседание на Общинския съвет през февруари. Това стана ясно на днешната сесия.

За нея групата общински съветници от ГЕРБ внесе предложение за увеличаване на приходната част на бюджета за 2019 г. с 1,550 млн. лв., които да се използват именно за завършването на блока.

Предложеното завишение е в размер на 7,5% от общия размер на собствените приходи, без да се променят заложените средства в разходната част на бюджета за 2019 г., както и без да се повишават данъци и такси. По думите на Иван Колев, има потенциал за увеличаване на собствените приходи на Общината и собствени приходи – данъчни и неданъчни.

Кметът Йордан Йорданов съобщи, че предвижда на следващото заседание през февруари да внесе предложение за теглене на краткосрочен заем на стойност 600 000 лева. Идеята е на изпълнителя бъде дадена цялата общинска собственост в блок „Добрич“, която, по думите му, е на стойност 2 млн. лв.

Надежда Петкова от ГЕРБ даде предложение за довършване на блока с европейско финансиране. Тя счита, че това може да се направи в рамките на Инвестиционната програма на Общината, финансирана от оперативна програма „Региони в растеж“. За нея Общината има подписано споразумение за 28 млн. лв.  Предложението на Петкова е 1,5 млн. лева, предвидени за изграждане на приют в Добрич, да се насочат за довършване на блок „Добрич“ като там се довършат апартаментите на отчуждените преди 33 години собственици, и се изградят социални жилища. От тях ще могат да се възползват, млади специалисти, които да бъдат привличани в града.

Иван Колев се съгласи казусът с довършването на блок „Добрич“ да се реши на следваща сесия, когато обектът да се включи в програмата за капиталови разходи на Общината, и оттегли предложението си.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *