Балчик Водещи новини - дясно Общество Регионални - начална

Вандали разпиляха 400 кг боклуци сред руините на древна крепост в Балчик

На невиждана вандалщина са станали жертва  старите гробища, късноантичната и средновековна крепост в квартал “Хоризонт” в Балчик, съобщи Радио Варна.   Указателните табели за историческото място, което е паметник на културата от национално значение, са изкъртени заедно с бетона. Пълни контейнери с тегло близо 400 килограма са били завлечени в разкопките, а сметта – разпиляна навсякъде.

Управителят на общинско предприятие “Благоустрояване и комунално стопанство” инж. Екатерина Стоянова заяви,че едрите отпадъци са почистени, но имат още работа. Набезите са извършени с моторни превозни средства, които са оставили следи.

„Извадихме съдовете от изкопа с багер. На мястото се събират търсачи на силни усещания“, е мнението на Мариян Цветков – главен озеленител в общинското предприятие. Жалко е, че вместо да насочим усилията си в градивна посока, ние трябва да се борим с вандалщината, посочи специалистът. Заяви, че ще бъдат поръчани нови информационни табели и поставени на мястото си.

18 чувала събраха тази сутрин група работници на БКС БКС от разкопките на крепостта. Има още работа. Установени са и други обърнати съдове за смет, в района на Гемиджи и между Двореца и центъра. От полицията в Балчик заявиха, че е подаден сигнал, но извършителите не са установени.

Източник: Радио Варна

 

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *