Водещи новини Здраве

Добрич е пред епидемия от грип, в Спешното всеки трети с вируса е с пневмония

Добрич е в предепидемична обстановка, съобщи за Про Нюз Добрич директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Светла Ангелова.

Това показват данните от информационна  система за сентинелен надзор на грип и остри респираторни заболявания в България. Според тях, през последната седмица броят на заболелите е двойно увеличен, като заболяемостта е 186,78 на 10 000, при 83,3 седмица по-рано.

Показателни за усложнената обстановка са и данните от Спешно отделение в МБАЛ-Добрич от днес.

Там са приети 12 пациенти с вирусна инфекция. Четирима от тях са с пневмония и са хоспитализирани във Второ вътрешно отделение на болницата, съобщи за Про Нюз Добрич завеждащият отделението д-р Калоян Куртев.  Сред пациентите днес е имало и доста деца с грипен вирус или остри респираторни заболявания.

Педиатричното отделение вече е пълно, като се наложи разкриване и на допълнителни легла там.

Грипният вирус започва с обща слабост – болки в мускулите и всички стави, със суха кашлица, втрисане и висока температура, която в началото е 37-37,5 градуса, а стига до 38,5-39 градуса.

При появя на симптомите, важно е да се потърси личният лекар, а ако той отсъства – негов заместник или дежурен кабинет в ДКЦ I, обясни д-р Куртев. По думите му, лечението трябва да се осъществява с притововирусни медикаменти, предписани от лекар. Самолечението с чесън, мед, лимон и т.н. помага, но не е достатъчно.  Медикът призовава пациентите да не прибягват и до самолечение с антибиотици, тъй като те не подходящи за лечение на вируса.

В понеделник, 21 януари, предстои заседание на Регионалния оперативен щаб за борба с Грип и ОРЗ с цел оценка на ситуацията в областта по отношение разпространение на Грип и ОРЗ и обсъждане и предприемане на конкретни противоепидемични мерки, адекватни на ситуацията, информираха от РЗИ.

 

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *