Генерал Тошево Общество

Три години безплатен обществен WiFi за жители и гости на Ген. Тошево

Три години, жители и гости на град Генерал Тошево ще имат възможност да се възползват от свободен безжичен интернет, след като Община Генерал Тошево спечели ваучер за изграждане на точки за безплатен интернет достъп на 10 обществени места, на територията на града, съобщиха от административния пресцентър там.

Според предварителния регламент, Община Генерал Тошево следва да завърши проекта през следващите 18 месеца, разполагайки с €15 000 за тази цел. Срокът за техническо въвеждане в експлоатация на мрежата вече тече, с подписване на двустранните договорите. Общинската администрация ще трябва да избере доставчик за инсталиране на безжично оборудване и пускането в експлоатация на Wi Fi точките. Изискването е – те да бъдат изградени на публични места като паркове, площади, пешеходни улици, библиотеки и здравни заведения в града. Минималната скорост на интернета следва да бъде поне 30Mbps, като абонаментът за него ще бъде плащан от самата община в срок от минимум 3 години. През този период (първите три години), общините няма да имат право да получават приходи от интернет реклами от работата на WiFi точките.

Чрез инициативата на Европейската комисия WiFi4ЕU, община Генерал Тошево и още 112 български общини спечелиха ваучери за изграждане на точки за безплатен безжичен интернет на публични места. Спечелилите общо 2800 европейски общини ще разпределят 42 млн. евро за изграждане на точки за безжичен интернет, т.е. по 15 хил. евро всяка.
Конкурсът беше проведен онлайн, в сайта на европейската инициатива, на принципа „първият кандидатствал – първият спечелил“. Класираните 113 български участника – са успелите да кандидатстват в първите 10 секунди от отварянето на процедурата, преодолявайки по този начин конкуренцията на останалите почти 13 хил. общини в Европейския съюз.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *