Водещи новини Здраве Тервел

Само с инструкции по телефон медицинска сестра спаси родилка и бебе в Тервел

Сама, без помощ на друг медицински специалист и само с инструкции по телефона, медицинска сестра в Тервел спаси два живота – на майка и новородения й син, научи Про Нюз Добрич.

Този професионален героизъм сестра Мария Петрова от Филиала за спешна медицинска помощ извършила навръх Деня на Независимостта, когато в Тервел бе и кулминацията на честванията на 1300-годишнината от победата на кан Тервел.

Била дежурна нощна смяна, заедно с екипа на ФСМП в Тервел. Получили повикване за пациент с инсулт в град Тервел. Там била изпратена линейка с дежурния фелдшер.

Докато тя била на адрес, в центъра пристигнала бременна жена с болки, втора бременност. Веднага от Добрич била изпратена линейка с реанимационен екип – лекар педиатър и медицинска сестра. Докато те пристигнат в Тервел обаче жената започнала да ражда.

Тогава Мария Петрова успяла само с инструкции по телефона от координационния екип в апаратната на ЦСМП сама да изроди бебето. Така жената, която само от година работи в спешната помощ, успяла да спаси живота на родилката и рожбата й.

След това пристигналата линейка транспортирала бебето и майка му до Родилно отделение на болницата в Добрич.

Родилката е от ромски произход. За нея това е второ раждане, има 9-годишно момиченце, а сега е родила момченце, което е здраво и тежи над 3 килограма.

Медици от апаратната коментираха, че Петрова, която само от около година работи във ФСМП, нито за миг не е изгубила самообладание.

Преди близо два месеца живота на родилка и бебето й спасиха фелдшерите Димитър Алексиев, Дида Димова и санитарката Теодора Петрова от Филиала за спешна медицинска помощ в Генерал Тошево. Тогава те изродиха бебе в шестия месец с тегло 850 грама.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *