Общество

В Добрич и Балчик пристигат за поклонение мощи на двама светци

На 5 в Балчик, а на 6 август – в Добрич, ще бъдат донесени мощи на св. Матрона Московска и св. Лука Войно-Ясенецки, архиепископ Кримски и Симферополски. Светите мощи пристигат от Елистинската и Калмикска епархия на Руската православна църква.

На 5 август (неделя) в 9:00 ч. в храм “Св. вмчк Георги” – гр. Балчик ще бъде отслужена Света Литургия. Ще бъдат пренесени мощите на св. Лука Симферополски и св. Матрона Московска в храм “Св. вмчк Георги” – гр. Балчик, които през този ден ще останат в храмa за поклонение.

На следващия ден – 6 август (понеделник), когато се чества Преображение Господне, в 9:30 ч. в храм “Св. вмчк Георги” – гр. Добрич ще бъде отслужена Света Литургия. Мощите на двамата светци се бъдат пренесени в храма в Добрич и през този ден ще останат в храмa за поклонение.

От 18:00 ч. ще бъде отслужена Вечерня с Молебен канон на Пресвета Богородица в храм “Св. вмчк Георги”.

Св. Матрона Московска е една от най-почитаните светици в Русия. Имаща от рождението си дара на чудотворството, макар и сляпа, преди смъртта си тя станала известна като молитвеница и застъпница за Божията слава. Целият ѝ живот станал пример за великия подвиг на любовта, търпението, саможертвата и състраданието.

Св. Лука Войно-Ясенецки, архиепископ Кримски и Симферополски, е познат и като светецът-хирург. Когато св. Лука вече не можел да помага като лекар, се молел на Бога за болните и заради молитвите му Господ ги изцерявал. Хиляди са получили изцерение и благодатна помощ.

Пред светите мощи по време на престоя им в морската ни столица ще бъдат отслужвани постоянно молебени и акатисти.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *