Понеделник, 06 май 2024

06.05.2024

Последвайте ни

Трите големи теми на „Златоустъ“ са безмълвието, властта и цивилизацията, казва авторът Иван Стамболов

Трите големи теми на книгата „Златоустъ“ са безмълвието, властта и цивилизацията. Това каза авторът Иван Стамболов по време на премиерата на тома, която се състоя тази вечер в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.
Книгата представлява два преплетени един в друг разказа - исторически и криминален. Сюжетът представя писателя Христо Хаджирусинов, който заминава за няколко седмици в Света гора, където в манастира „Св. Георги Зограф“ се надява да завърши творбата на живота си - биографичен роман за св. Йоан Златоуст.
„Мотото на книгата е цитат от евангелието на Матея, който гласи: „Ако чуете нещо на ухо, разгласявайте от покривите“. Тоест, през цялото време и двамата – и Златоуст, който бяга от това да го направят епископ в пустинята само и само защото не знае дали ще спаси хората говорейки, или ще ги съблазни със словото си, и Хаджирусинов, който се оттегля в манастира, за да пише тази книга, не могат да си отговорят на въпроса: „Ако знаеш нещо и ако имаш какво да кажеш на хората, трябва ли да кажеш, или да го премълчиш“, коментира Иван Стамболов.
„Жанровете на криминалния и историческия роман са много интереси – те са различни, имат различни цели, различни начини на презентация на света, презентация на времето. Но и в доста планове си приличат. Иван е съумял да разговори тези два жанра на историческия роман и на криминалния роман по един достатъчно интересен начин, без да дотяга на читателя и без да го обременява, макар че романът изглежда достатъчно обемен“, посочи по време на събитието проф. Валери Стефанов от университетското издателство „Св. Климент Охридски“.
Според ръководителя на департамент „Археология“ към Нов български университет (НБУ) доц. д-р Боян Думанов, който е консултант на книгата, и в двете части на „Златоустъ“ има достатъчно елементи на мистика, което прави романът изключително интересен.
„За пръв път виждам български писател, автор на художествена литература, който да е привлечен от този сложен период – света на късната Античност. Като цяло интересът към този период – от края на трети до началото на седми век – е трудно разбран, трудно осъзнат от по-голямата част от нашето общество, от публиката изобщо. Много са малко и самите романи, които се отнасят към тази сложна епоха, които са преведени на български“, коментира доц. Думанов.
Очевидно е, че Иван Стамболов успява да направи така, че читателят, който не е специалист и който до този момент е подценявал тази епоха, да бъде просветен в нея, допълни той.
Първото, което ми направи много силно впечатление, това е, че огромният фактологически материал, който е успял да събере Иван Стамболов, го е пресъздал въздействащо в символи, образи, метафори, коментира на премиерата редакторът на книгата Благовеста Касабова. „Искам да отбележа и чистотата на езика, с който борави авторът - няма излишни допълнения, приложения“, каза още тя.
Иван Стамболов е роден през 1963 г. в София. Университетската му специалност е теория на литературата, но кариерата му е в областта на медиите, рекламата и връзките с обществеността. До 1994 г. е сценарист и продуцент в националната телевизия, националното радио и „Дарик Радио“. През 1994 г. основава собствена компания, която успешно управлява и до днес. През последните години поддържа собствени публицистични рубрики в печатни и интернет издания. Автор е на блога Sulla.bg, носител на големите награди на Българската WEB асоциация и фондация „БГ Сайт“. 

c