Събота, 18 май 2024

18.05.2024

Последвайте ни

Стара Загора отбелязва Световния ден на туризма с редица инициативи

По случай Световния ден на туризма - 27 септември, в старозагорския парк „Пети октомври“ беше открита изложба, представяща държавите, които през последните 20 години са били своеобразни домакини на празниците по случай този ден. 
„Много е важно в Световния ден на туризма да може да предизвикаме хората да имат интерес към туризма като цяло. Защото той е много повече от хотели, настанявате и заведения за хранене“, каза по време на откриването Радост Иванова, изпълнителен директор на Туристически район „Тракия“. Според нея изложбата, която ще може да разгледат жителите на Стара Загора, „е онова нещо, което може да предизвика интереса им - да ги накара да пътуват и да имат различни изживявания. Това е нещо, което прави живота на всички хора по-интересен и по-забавен“.
„Реализираните в община Стара Загора нощувки през 2022 и до момента през 2023 година са оптимистични и задминават реализираните през 2019 година“, посочи заместник-кметът Милена Желева. Тя посочи, че през последните няколко години се инвестира в нов бранд, които цели „Стара Загора да стане по-разпознаваема на туристическата карта“, каза още тя. И допълни, че най-посещаваният туристически обект в Стара Загора е изцяло обновеният зоопарк.
Повече за изложбата разказа Маргарита Крумова, началник на отдел "Туризъм и младежки дейности" в oбщина Стара Загора. Тя уточни, че намеренията на администрацията са Световният ден на туризма да бъде част от културния календар със събития.  "Заедно с ПГ по облекло и хранене "Райна Княгиня" искаме да запалим искрата към туризма. Той е основен стълб на икономиката, но е и силно индивидуално изживяване. То променя светогледа, създава приятелства, дава ново възприятие към различните култури, зарежда емоционално, а човек трупа опит, когато е в непозната страна", каза тя. Всяка година Световният ден на туризма има свое мото, свързано с обществено значими теми. Тази година се набляга на зелените инвестиции, тъй като туризмът е ангажиран и с опазване на планетата. По-късно гостите на събитието разгледаха обновения Туристически информационен център, който изглежда уютно, модерно и по европейски. В него по атрактивен начин се показват културните и исторически забележителности на Стара Загора и региона.Празничната програма продължава през целия ден. По време на нея ще се проведе среща-беседа с ученици  от 11 и 12 клас и техните преподаватели от Професионална гимназия по облекло и хранене "Райна Княгиня" на теми "Зелени иновации в туризма", "Ефективно управление на ресурсите", "Дигитализация в туризма" и "Жените в бизнеса", изнесени от различни гост лектори и специалисти в областта.
Любителите на викторини ще могат да се включат в тематична игра с въпроси, посветена на туризма. Проявата ще бъде организирана съвместно с Желязко Динев, водещ и организатор на "Куиз за хора" и ще включва до 8 отбора с по шестима участници. 
Мотото на Световния ден тази година е "Туризъм и зелени инвестиции", а страна домакин е Саудитска Арабия.
Датата е избрана от Световната организация по туризъм (UNWTO) през септември 1979 г. и започва да се отбелязва през 1980 г. Изборът съвпада с едно много важно събитие в световния туризъм, а именно 10-годишнината от приемането на Устава на Световната организация по туризъм към Обединените нации – 27 септември 1970 г.

c