Понеделник, 20 май 2024

20.05.2024

Последвайте ни

Живееща в Германия жена от Добрич осигури дом срещу минимален наем на младеж с увреждане

В нов дом ще се преместят да живеят в най-скоро време Татяна Димитрова от Добрич и отглежданото от нея 17-годишно момче с увреждания. Освен че ще бъде уютен, той ще е и съобразен с неговите специфични нужди. Мечтата на Татяна да осигури най-доброто за Йордан, който гальовно нарича Дани, се сбъдва благодарение на доброто сърце на жена от Добрич, която живее в Германия и разполага с подходящо жилище.

Апел да се помогне на Дани и Татяна отправи преди дни в социалната мрежа Анита Георгиева. Тя сподели, че жилището, в което двамата живеят, е пред разпад и се налага в най-скоро време да бъде намерено ново. Анита разказа, че слънчевият 17-годишен Дани е дете, родено в осмия месец от бременността, в резултат на което у него се отключват детска церебрална парализа и бъбречни нарушения. „Над него бди Татяна, която е истински герой - посвещава му всяка своя глътка въздух и непримиримо се бори с ежедневните предизвикателства, които я връхлитат“, сподели добричлийката. Допълни, че жената спасява Дани от тежката съдба да живее и расте в дом за сираци, тъй като той губи майка си още на десетмесечна възраст.

За Про Нюз Добрич Татяна разказа, че навремето работела в детска градина и допълнително се грижила за момчето. След около два месеца майка му вече нямала възможност да й плаща, разболяла се. Искала да даде детето в дом. Татяна обаче се била привързала към него и решила да го отгледа. „Сърце не ми даде, беше толкова лъчезарен”, сподели тя. По-късно майката на момчето починала.

На апела за нов дом за Татяна и Дани откликва жена от Добрич, която живее в Германия, но тук има свободна къща. Татяна вече комуникира с нея в социалната мрежа, там жената се представя с името Бони. Тя ще си идва след дни и Татяна вече приготвя преместването им с момчето. Благодетелката им ще предостави дома си за символична сума. „Най-важното е, че е гледала свекърва си на инвалидна количка и всичко е приспособено за нея. Къщата е много хубава“, сподели Татяна. Тя изказва сърдечна благодарност на Анита Георгиева и майка й Даниела Атанасова за помощта. С тях се запознава покрай благотворителна кампания и от тогава много й помагат. Жената допълва, че на апела им откликнало още едно семейство, което им предложило гарсониера. Изказва огромна благодарност и на Бони за благородния жест.

Заради заболяването си Йордан е със 100 процента с чужда помощ. Настанен е в семейството на Татяна със заповед от Дирекция „Социално подпомагане” – при близки и роднини. За отглеждането му Татяна получава полагащите се средства на деца с увреждания, назначена е за личен асистент. По думите й въпреки това средствата не са достатъчни. Докато е бил жив съпругът й са се справяли, но той починал през 2021 година от сърдечно заболяване. Живея сама с детето, нямам никакви близки, нито брат, нито сестра, нито родители, разказа Татяна. Успява да допълни семейния бюджет благодарение на картините, които рисува. Продава ги основно чрез групата „Купи подарък от майка на дете с увреждане“ във Фейсбук. Хората вече я познават, поръчват си творбите й. „Лятото не ми е толкова трудно, но през зимата сметките са големи“, обясни тя.

c