Неделя, 19 май 2024

19.05.2024

Последвайте ни

ВАС: Прокурорската колегия е длъжна да накаже прокурорката от Добрич Румяна Желева

Тя е осъдена за лъжесвидетелстване

Прокурорската колегия е длъжна да накаже прокурорка за това, че е осъдена за лъжесвидетелстване и съответно е накърнила престижа не само на прокуратурата, но и на цялата съдебна система. Това заявява тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) и отменя отказа на колегията да наложи наказание на Румяна Желева от окръжната прокуратура в Добрич. Съдът връща преписката на Прокурорската колегия за ново произнасяне, но решението му не е окончателно и може да бъде обжалвано пред петчленен състав.

За трети път ВАС отменя актове на колегията във връзка с казуса на Румяна Желева. Първите два бяха свързани с отказ на ПК да образува дисциплинарно производство, а сега е третият – с който кадровиците отказаха да я накажат за нарушения на етичния кодекс заради осъждането ѝ за лъжесвидетелстване.

Присъдата

На 18 март 2022 г. Върховният касационен съд (ВКС) окончателно призна Румяна Желева за виновна за това, че е лъжесвидетелствала, за да помогне на съпруга си да избегне наказание. ВКС остави в сила решението на Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС) в частта, с която тя беше осъдена на 6 месеца пробация, но го измени, като оправда прокурорката за част от показанията, които е дала.

Според данните по делото, тогавашният съпруг на Желева бил спрян на пътя в Добрич рано сутринта на 30 юни 2012 г., тъй като полицаите забелязали, че бусът му криволичи. Желев нямал никакви документи, освен паспорт, който дал на единия полицай, а междувременно се обадил на жена си.

Тя пристигнала на мястото с шофьорската му книжка, поздравила полицаите със „Здравейте, колеги“ и се представила като прокурор. След това обяснила, че ще прибере съпруга си и попитала дали могат да си тръгнат без последици. Преди това Желев пък категорично отказал да даде проба за алкохол, а настояването на полицаите го изнервило и той започнал на буйства, да псува униформените и да сипе закани.

След като му казали, че ще му съставят и акт, ако откаже теста за алкохол, той ударил с юмрук в гърдите единия полицай. Дошъл втори екип на МВР и мъжът бил арестуван, а Румяна Желева казала, че е прокурор и полицаите нямат право да задържат съпруга ѝ. 

Окончателна присъда "пробация" за прокурора от Добрич Румяна Желева

За тези ѝ действия тя беше обвинена в престъпление по служба, по което обаче беше оправдана още на първа инстанция. Обвинението за лъжесвидетелстване е за показанията, които е дала като свидетел по наказателното дело срещу Желев и в административното, в което той е обжалвал задържането си. В крайна сметка съпругът ѝ беше осъден условно на една година затвор за хулиганство, нанасяне на лека телесна повреда и закана с убийство.

Както в показанията си пред полицията, така и пред съдилищата, Румяна Желева е твърдяла, че мъжът ѝ не е оказвал съпротива при ареста и не е удрял полицай, а по-скоро униформените са се държали провокативно. Според нея съпругът ѝ не е отправял никакви реплики в нейно присъствие.

При все това ВКС я призна за виновна за лъжесвидетелстване, но посочи, че дълго продължилото дело е изключително смекчаващо вината обстоятелство и правилно Желева е била осъдена на пробация, още повече, че в крайна сметка е била оправдана и за голяма част от показанията, които е дала.

За дисциплинарното производство

След произнасянето на ВКС, Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС) внася предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу Желева за това, че с действията си е накърнила престижа на съдебната власт. Според ИВСС в случая са нарушени няколко принципа от етичния кодекс, което е довело до увреждане на репутацията на Желева в обществото като прокурор, представител на съдебната власт, а и оттам и до накърняване престижа на съдебната власт.

На 14 септември 2022 г. Прокурорската колегия отказва да образува дисциплинарка. ИВСС обжалва и на 3 ноември с.г. ВАС отменя отказа и връща преписката на кадровиците за ново произнасяне.

На 30 ноември 2022 г. следва втори отказ на ПК да образува дисциплинарно производство срещу Румяна Желева.

ИВСС отново обжалва и на 16 май 2023 г. ВАС отново отменя отказа и връща материалите на ПК .

Така на 28 юни м.г. колегията на най-накрая образува дисциплинарно производство срещу Желева и избира състав.

На 21 ноември 2023 г. обаче кадровиците отказват да ѝ наложат наказание.

ИВСС отново обжалва и казусът стига за трети път във ВАС.

Източник: "Лекс"

c