Четвъртък, 02 май 2024

02.05.2024

Последвайте ни

В Добрич се проведе традиционната Панорама на средните училища (СНИМКИ)

Има ли реализация и какви са заплахите пред професиите разказват учители и ученици от Добрич

В рамките на ежегодното събитие Панорама на средните училища в Добрич се представиха образователни институции, предлагащи професионално и профилирано обучение. Организатори на събитието са Община град Добрич и Центърът за подкрепа и личностно развитие. Представянето се проведе на площад “Свобода” в областния център.

Един от участниците в събитието е Професионалната гимназия по транспорт, обслужване и лека промишленост /ПГТОЛП/ в Добрич. В нея се обучават специалисти за професиите модист, фризьор, гримьор, козметик, техник, автомонтьор, транспортна техника и експерти за набиращата популярност електрическа транспортна техника. Под ръководството на учителят Пенка Андонова сръчните деца демонстрираха на площада поставяне на грим за абитуриентски бал. Завършващите ученички от випуск 2024 са подготвили сами роклите си за бала, посочи Андонова. Тя похвали и абитуриентката Есра Рамис Сами, която спечели Първо място в категорията „Сръчни ръце“ в националното състезание по професии  „Млади таланти в модата“ във Варна. Освен в модната сфера, училището подготвя и младежи за по-тежки професии. Механиците са едни от най-търсените кадри и това го разбират учениците в по-горните класове, които преди това не са се сблъсквали с реалността, посочи инж. Николай Монев от ПГТОЛП Добрич. Момчетата участват в дуално обучение и така разбират за значимостта на това, което правят.

В събитието участва с атрактивен щанд и Средно училище “Свети Климент Охридски”, където се обучават ученици в профил “Музика”, “Танцьор” и “Графичен дизайн”. На площад “Свобода” децата представиха училището си с танцова програма, демонстрация на рисуване с графичен таблет и презентация на музикалните паралелките. Танцьорите представиха народни и каубойски танци. Децата имат интерес да се реализират в сферата на изкуствата, и макар това да не са 100% от децата от училището са горди, че всички деца се реализират във висши учебни заведения, посочи Гергана Димитрова, преподавател в СУ “Св. Кл. Охридски”. Тя посочи, че добрата база в училището и многобройните възможности за практикуване и участие в национални и международни изяви успява да въвлече децата. “Сценичната изява е най-важната и най-очакваната от учениците”, допълни тя.

Професионална гимназия по аграрно стопанство /ПГАС/ в Добрич подготвя кадри в сферата на Механизация на селско стопанство (дуално) и Растителна защита и агрохимия. Подобрява се реализацията за учениците, въпреки все по-бързо навлизащия изкуствен интелект и нови технологии, посочи преподавателят в ПГАС Добрич Тодор Тодоров. Това се случва благодарение на практическите занятия в реална работна среда в последните две години на обучението. Работи се във фирми, в които има актуална техника. Все още автономни трактори няма, тепърва навлизат в страната, но учениците имат достъп до всички нови технологии. В растениевъдството учениците се обучават на No-till технология (подход за управление на агро и екосистемите за подобряване на устойчивата производителност, повишена печалба и продоволствена сигурност, като същевременно се запазва и подобрява ресурсната база и околната среда / Световната организация по прехрана и земеделие).

Средно училище “Димитър Талев” също е на събитието и представя паралелка Софтуерни и хардуерни науки с интензивно изучаване на английски език и с профилиращи предмети философия, информационни технологии и английски език. Развиваме се в средата с изкуствения интелект, използваме различни приложения и програми, така че не усещаме заплаха за ИТ сектора от навлизането на изкуствения интелект посочи Велислав Стамболов, зам.-председател на ученическия съвет в СУ “Димитър Талев”. В училището вече има изградени няколко специални кабинети по география, химия, биология, английски език, както и модерна конферентна зала и библиотека. Учебното заведение разполага с три компютърни кабинети, както и с дрон. Всичко това допринася, за да учениците се развиват в сферата на ИТ технологиите, каза Велислав Стамболов.

c