Сряда, 01 май 2024

01.05.2024

Последвайте ни

Уличен в Добрич за разпространение на детско порно лекар извършва гинекологични прегледи

Хирург, разпространявал детско порно, прави гинекологични прегледи. Журналистическото разследване на Тина Ивайлова показва как д-р Артур Полшиков опитва да убеди млада жена, че е необходимо да ѝ направи гинеколкогичен преглед, за който той няма право. Това потвърдиха и редица експерти.

Припомняме, че същият лекар, е задържан пред 2020 г. от ГДБОП за притежание и разпространение на детско порно. Тогава той е лекар в Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич.

През юни 2020 година голям архив с детско порно бе открит в компютрите на хирурга в МБАЛ - Добрич д-р Артур Полшиков, който беше арестуван в Добрич при акция на ГДБОП. Хирургът, за когото стана ясно, че е разпространявал детско порно при нощни дежурства в болницата в Добрич, е бил изтеглил на компютъра н лечебното заведение изтеглил 1.21 терабайта а е разпространил 16 терабайта. Според запознати със случая, руснакът бил част от мрежа в цял свят. Софтуера, който ползвали, за да изтеглят детско порно, бил така направен, че, когато изтеглиш и ти се запише на компютъра, започваш автоматично да го разпространяваш. Така компютърът ти се превръща в своеобразен сървър излъчвател към други любители, разкриха тогава пред Про Нюз Добрич специалисти. Затова разследващите смятаха, че, хирургът не е продавал детското порно, а го е разпространявал на другарска основа към другите любители на видеа с малки момиченца по цял свят.

Хванатият с детско порно лекар от Добрич се размина с 3000 лева глоба

Лекарят, който е с двойно гражданство, е от 13 години в България.  Районният съд в Добрич му наложи административно наказание „глоба“ в размер на 3000 лева за това, че е държал порнографски материали, за създаването на които са използвани лица, които изглеждат ненавършили 18 години, съобщиха от Апелативната прокуратура във Варна.

От репортажа на Тина Ивайлова става ясно, че към момента д-р Артур Полшиков работи като хирург в държавната болница в Ямбол „Свети Панталеймон“. Специализант е. 56-годишният лекар дава дежурства в Хирургичното отделение на болницата и в Спешното отделение. С журналистическия екип се свързва 24-годишна жена от Ямбол, която разказва, че хирургът Полшиков е искал да й направи гинекологичен преглед.  

„Преди няколко дни се наложи да посетя Неотложното отделение, поради силни болки. От там бях препратена в Спешно отделение. Там ме прие доктор Артур Полшиков. Сложи ми няколко инжекции. От една от инжекциите на мен всичко ми се замъгли. Дойде, прегледа ме с видеозон. Всичко каза, че е наред. За него това е бактерия. След като ме прегледа ми предложи да ми направи гинекологичен преглед, за да може да установи от къде е дошла тази бактерия и каква е тази бактерия. Понеже е хирург, аз отказах да ми направи гинекологичен преглед. Искаше да ме настани в болницата, отказах. Сутринта се върнах обратно в Спешното отделение, отново ме прие той. Започна да ме прекарва през стаите. Отидохме в една стая, там имаше само една кушетка. Каза ми да легна, да си събуя гащите, за да ми направи прегледа. Отново отказах. Пипаше ми корема. Гащите ми непрекъснато бяха ниско долу", разказва жената.

След случилото се тя решава да подаде сигнал на директора на болница „Св. Панталеймон“. „Отидох в болницата и се свързах с директора на болницата, при което той ми обясни, че аз не съм била разбрала какво той е имал предвид под гинекологичен преглед. Понеже всеки един компетентен лекар много добре знае, че хирург нямало право да извършва такъв тип прегледи. Обясниха ми, че просто не съм била разбрала неговите думи или съм ги разбрала всъщност неправилно.“

Жената сезира и други институции, но удря на камък. „От Лекарския съюз ми казаха да напиша писмо, за да може да бъде евентуално разгледано. Персоналът беше там, но никой нищо няма да каже. Сестри, санитари…И те чуха, и видяха, но те мълчаха. Те нямат да застанат срещу лекар. Никой не иска да си изгуби хляба“, разказа младата жена.

Журналистическият екип изпраща подставено лице, което д-р Артур Полшиков в часа за прегледа посреща и отвежда в Спешното отделение и иска да извърши гинекологичен преглед.

Хирургът не може да извършва гинекологични прегледи, категорична е Мария Янева, която е адвокат по медицинско право.  „Гинекологичните прегледи се извършват при строго определени условия, в стерилни кабинети. Най-важното, което е, че те се извършват от лекар, който има такава специалност. Недопустимо е хирург да извършва гинекологични прегледи на пациенти. Още повече говорим във време, в часовия диапазон на деня, в който има на разположение лекари с необходимата специалност. В случая това лечебно заведение има отделение по акушерство и гинекология“, каза адвокат Мария Янева.

Кой е д-р Артур Полшиков? Той е руски гражданин, завършил е медицина в Тверската медицинска академия в Руската федерация. Според източници е работил в няколко болници в различни градове в страната ни-Плевен, Враца, Павликени. Отстранен е. През 2016 г.  е назначен на работа като специализант в Хирургичното отделение в болницата в Добрич.  През 2020 г. е задържан при акция на ГДБОП за притежание и разпространение на детско порно. Службите засичат, че от IP-адрес от добричка болница се теглят и разпространяват файлове със сексуална експлоатация на деца – на видима възраст под 14 години.

За акцията си спомни бившият ръководител на отдел "Киберпрестъпления" в ГДБОП-Явор Колев.

„От това, което видях и разбрах за този господин, аз категорично смятам, че той няма как само в тези два случая да се проявил като човек, който не спазва медицинската етика и има педофилски наклонности. За мен той най-вероятно има подобни прояви и преди. Въпрос на разследване и доказване е. И твърде вероятно е,  ако сега поотшумят, така да кажем нещата, той ще продължи да го прави. Педофилията не се лекува. Тя може да се контролира“, казва криминалният психолог Тодор Тодоров. 

„Никой човек не заслужава да бъде унижавано човешкото му достойнство. Безспорно лекарите са дефицит, само че избора да станеш лекар, да упражняваш най-хуманната професия, е личен избор и път, който всеки сам е направил преди да започне да я упражнява и е длъжен да спазва както Хипократовата клетва, така и всички медицински стандарти и наредби, които го задължават да упражнява тази професия. Това е предмет, който би решила само и единствено Етичната Лекарска Комисия.“, смята адвокат Мария Янева.

 

 

c