Петък, 03 май 2024

03.05.2024

Последвайте ни

Ученици от ПГЗ „Т. Рачински” в Ген. Тошево научиха повече за съдебната власт

Учениците от 9 и 10 клас на земеделската гимназия „Т. Рачински” в Генерал Тошево посетиха Деня на отворените врати в Районния съд в добруджанския град. Мотото на Деня бе „Открито за съдебната власт“.

Председателят на съда Росен Стоянов посрещна учениците в кабинета си, като им разясни работата на съда и основните функции на съдиите при разглеждане на делата. Гостите разгледаха съдебните зали, гражданско и наказателно деловодства, регистратура, служба по вписванията и арестантското помещение. Служители на съда им разясниха организацията, работата и предоставяните съдебно-административни услуги на гражданите.

Съдия Динко Минчев изнесе лекция на тема „Наказателно правосъдие. Престъпление (против личността и против собствеността) и нарушение. Съучастие. Наказателно отговорни лица. Наказание-понятие, цел видове. Престъпления“ и отговори на въпросите на младите хора.

След приключване на лекцията, бяха наградени участниците от организирания конкурс за есе на тема „Опасностите при сърфиране в интернет“ от ПГЗ „Т. Рачински” и СУ „Никола Й. Вапцаров“ – гр. Генерал Тошево. Всички участници получиха награди, а за трите най-добрите произведения имаше и специални награди, осигурени от Висшия съдебен съвет.

 

c