Понеделник, 20 май 2024

20.05.2024

Последвайте ни

Цъфнали кокичета радват при разходка в горите край Добрич и Оброчище (ВИДЕО)

Радвайте се на красотата на кокичетата в гората, но не ги берете! Грози ви солена глоба

Затоплянето на времето и меката зима благоприятстват по-ранния цъфтеж на пролетните горски цветя, като кокичета, минзухари, синчец и циклами. Част от тези растителни видове са защитени от Закона за биологичното разнообразие, напомнят от Регионалната инспекция по околна среда (РИОСВ) във Варна в отговор на запитване от Про Нюз Добрич.

Това са видове като Елвезиево кокиче, Снежно кокиче, Оливиеров минзухар, Томасиниев минзухар, Дългоцветна иглика,  Сибторпиева иглика и други. Тези растения се срещат предимно в горски територии и пасища. Едно от най-големите находища на Елвезиево и Снежно кокиче в област Добрич се намира в землището на село Оброчище, община Балчик.

Пролетната циклама, наречена още Пролетно ботурче е растение под защита и на Вашингтонската конвенция (CITES). Тя опазва видовете, които са световно застрашени от изчезване и са под контрол в международната търговията.

От Регионалната инспекция предупреждават, че съгласно Закона за биологичното разнообразие, е забранено събирането, изкореняването и продажбата на защитени растителни видове, тъй като това води до загуба на естествените им местообитания. При констатиране на нарушения се налагат глоби. За физически лица те са от 100 до 5000 лева, а за юридическите – от 500 до 10 000 лева.

Забраните са предвидени за диворастящи растения и не се отнасят за декоративните видове. 

Ежегодно през пролетните месеци РИОСВ-Варна, извършва планови проверки и засилен контрол по пазари и обекти за търговия на цветя, с цел ограничаване на търговията със защитени растителни видове. В тази възка от екоинспекцията призовават гражданите да не берат пролетни горски цветя.

c