Четвъртък, 09 май 2024

09.05.2024

Последвайте ни

Талантливата Цвети от Ген. Тошево се нуждае от спешно лечение, парализира се за дни (ВИДЕО)

Генерал Тошево се обедини, за да помогне на 15-годишната Цветелина Маркова отново да проходи

Цвети е на 15 години, ученичка в осми клас в СУ „Н. Й. Вапцаров“ в Генерал Тошево. Обичана от всички, талантлива народна певица към Центъра за работа с деца, танцува народни танци, много добра ученичка.  

До 9 март, когато само за броени часове се парализира от кръста надолу. Въпреки проведеното едномесечно лечение в УМБАЛ „Света Марина“ във Варна, тя все още няма поставена точна диагноза и няма промяна в състоянието й.

„Изведнъж, точно за 2-3 дни се парализира. В четвъртък беше на училище, в петък казаха, че е болна. Решихме, че е грип. Още вечерта се е влошила, коленете й започнали да треперят. Отишли в Бърза помощ, от там в болницата в Добрич, откъдето я изпращат в УМБАЛ „Света Марина“ във Варна“, сподели пред Про Нюз Добрич преподавателката й по английски език Нефизе Кадир.

Според лекарите в УМБАЛ „Света Марина“ има хипотеза за Синдром на Гилен-Баре (СГБ), който е автоимунно заболяване, при което имунната система на организма атакува част от периферната нервна система.
„Лекарите са обяснили, че той предизвиква първо парализиране на долните крайници. Ако не се овладее или не се лекува, има опасения, че може да обхване цялото тяло“, каза още учителката на детето.

Майката на Цвети се е свързала с болница в Турция. Лекарите там обяснили, че са имали пациенти със Синдром на Гилен-Баре и са успявали да ги възстановят. За да започнат лечение на момичето обаче трябва да бъдат направени нови изследвания в турската болница. Още повече, че от първоначалните изследвания са минали два месеца и състоянието на Цвети може много да  се е изменило.

На 25 април майката е получила оферта от турска клиника за изследвания и диагностициране на заболяването, за да може да се предприеме лечение и рехабилитация. Офертата е на стойност 6 390 евро и е платена от бащата на Цвети. Следващата седмица се очаква момичето да отпътува за Турция.

Поради състоянието на Цвети, майка й не може да работи. Като се има предвид стойността на изследванията, е ясно, че и лечението ще е скъпо. Затова в целия град Генерал Тошево хората се обединяват, за да помогнат на Цвети.

„Всички познават Цвети като уникално добро, усмихнато, талантливо и възпитано дете“, сподели класната й.

Тя разказа как първокласници от същото училище преди ден си играели на магазин с клонки и други природни материали. Тъй като във всеки дом съдбата на Цвети е коментирана тема, на следващия ден децата сложили бележка „Да помогнем на Цвети“ и продавали клонки и камъчета. Така малчуганите събрали 5,30 стотинки и ги сложили в касичката в училището.

Поставени са кутии за дарения в училищата и много търговски обекти в Генерал Тошево.

Дарения могат да се правят и по банковата сметка на майката:

IBAN: BG06STSA93000030818725

BIC: STSABGSF

Сузана Димитрова Костадинова

Основание: Дарение за Цвети

c