Четвъртък, 09 май 2024

09.05.2024

Последвайте ни

Осемчленно семейство от село Зограф остана без дом заради забавяне от тел. 112 (СНИМКИ+ВИДЕО)

Държавата не си свърши работата и тя носи отговорност за това, че осем души, сред които и две малки деца, са на улицата, твърдят близки

Къща в  село Зограф, община Генерал Тошево, е изгоряла снощи. Вероятната причина е  късо съединение на елинсталацията. Унищожени са 85 кв. м покрив, бяла и черна, както и компютърна техника, мебели. Съобщението за пожара е получено в 20.07 часа, съобщи за Про Нюз Добрич директорът на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ комисар Дарин Димитров.

Най-големият проблем в случая е бавната реакция на централизираната система на тел. 112, заявява Виктор Русев, който е работодател на собственика на имота Ерол Али Демир и се е ангажирал да помогне на бедстващата фамилия. Няколко свидетели на пожара от селото се обадили на тел. 112 малко след 18 часа, но от тел. 112 са реагирали много бавно. След като е минал половин час отново започват да звънят.

След получаване на сигнала в пожарната огнеборците от Генерал Тошево пристигат за около 10 минути, но къщата вече е била изгоряла. Три или четири пъти пожарният екип се връщаха  да пълни вода. Но нямаше шанс. Много бавно реагират от тел. 112. Иначе къщата щеше да оцелее, категоричен е Русев.

Преди месец семейството направило ремонт на къщата вътре, за което платило 5000 лв.

„Пожарът тръгва около 18 часа. 5-6 сигнала са подадени от хора от селото, които са видели, че къщата гори. Тези, които са на спешния телефон не си вършат съвестно работата. А от тях зависят човешки съдби и животи. Заради тях 8 човека са на улицата“, сподели Виктор Русев пред Про Нюз Добрич.

Ерол работи във фирмата му, която се занимава със земеделие. Съпругата му Мая Обретенова се грижи за своята сестра, която е в неравностойно положение и тя е неин социален асистент. Той има две дъщери, едната е на 17 години, а другата е 20-годишна. Голямата е семейна с две деца – едното е на две годинки, а бебето е на 11 месеца. Нейният съпруг, който работи в Албена, не е бил в къщата. Затова е единственият, който има дрехи на гърба си. Заради жегите децата са били само по памперс и тениска. С това са останали след пожара. Всички са голи и боси. Изгорели са дрехи, обувки, цялата покъщнина, документите им.

Снощи са нощували при приятели и познати от селото. За жалост с. Зограф е малко и няма къща, която да може да им се отдаде. Затова сега Ерол и работодателят му търсят квартира с поне две спални, където фамилията да може да се настани. Защото нямат къде да отидат.  

Съпругата на Виктор отправи апел за помощ във Фейсбук и много приятели са се отзовали с дарения на дрехи и памперси за децата.

Тепърва ще се прави преценка колко ще струва, за да се направи къщата наново. Аз ще помогна, баща ми, който има строителна фирма, също. Ще сме благодарни, ако хора могат да помогнат със строителни материали – керемиди, пясък, тухли, дървен материал“, сподели Виктор. Който желае да помогне, може да се свърже с него на телефон 0885880200.

Той е категоричен, че държавата не си е свършила работата и тя носи отговорност за това, че осем души са на улицата, без нищо – нито дрехи, нито обувки, нито документи. Защото пожарната дойде за 10 минути. За толкова време щеше да изгори само една малка стаичка, а не да падне цяла къща, добави той.

c