Сряда, 08 май 2024

08.05.2024

Последвайте ни

Таланта си в Софийската филхармония изявява флейтистката Татяна Желязкова от Добрич

Част от Софийската филхармония е от повече от две години – от 1 януари 2021-ва, Татяна Желязкова от Добрич. 25-годишната жена изявява таланта си в изпълнения на флейта. За Про Нюз Добрич тя разказа за любовта си към музиката, към инструмента, на който се е отдала още от детските си години, за успехите и целите си.

Татяна попада в Софийската филхармония без да е планирала. Докато учи в Германия през 2020 година се връща в България по време на коронавирусната пандемия за Великденските празници. Оказва се, че по това време има прослушване за Симфонета във Враца. „Понеже моята мечта е да свиря в оркестър, реших да опитам. А и за момента бе обявен локдаун и нямаше как да се върна в Германия“, споделя младата изпълнителка. Одобрена е и започва работа там. По това време обаче живее в София и се налага да пътува всеки ден. Късметът я спохожда и само след няколко месеца – през септември, е обявен конкурс за Софийската филхармония. Започва да се подготвя, заради пандемията има само онлайн уроци. На конкурса се явяват 10 изпълнители, избрана е Татяна. На 1 януари 2021 година започва работа там.

Младата флейтистка се потапя в прекрасния свят на музиката от много ранна възраст. Започва да пее още на 5-годишна възраст в детската градина – при вокалния педагог Стефка Димитрова. Преди нея първите си стъпки в поп пеенето прави и две години по-големият й брат Симеон Желязков – младежът, който впечатли с таланта си в едно от изданията на „Гласът на България“. Първи клас Татяна започва в Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в София, тя е една от възпитаничките на вокалните педагози Светлана и Емил Струнджеви, които преди това преподават в Училището по изкуства СУ "Свети Климент Охридски" в Добрич. Когато семейството се премества в София и създава Арт-център „Стринджендо“, Татяна, Симеон и родителите им също отиват в столицата. Там Симеон завършва с пиано, а Татяна – с флейта.

Висшето си образование младата флейтистка започва в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“. След година обаче решава да учи в Германия. Явява на кандидатстудентски изпити на няколко места. Започва в Нюрнберг, но професорката й се мести в Есен и я последва целият й клас. Татяна завършва бакалавърската си степен във Folkwang University of the Arts в Есен, Германия. Сега ще кандидатства за магистратура. Отлага я с една година, тъй като в Софийската филхармония е натоварено, концертната дейност е много интензивна. През юни ще държи пет кандидатстудентски изпита за започване на магистратура в Германия. Вече е преминала успешно първи тур на петте места с видеозапис. Част от кандидатите са поканени да свирят на живо във втори тур. „Местата са малко. Във всеки клас има обикновено по едно място, а се явяват по 80-90 души“, обяснява младата жена. На 23 май т. г. спечелва място за магистър в класа на Michael Kofler в Mozarteum University Salzburg, Aвстрия. Ще избере в кой университет обаче да отиде след като получи резултатите от всички висши училища.

Когато започва обучението си в НМУ „Любомир Пипков“, понеже не е учила до тогава солфеж, Татяна трябва да избере между ударни инструменти, арфа и флейта. „Аз исках да свиря на ударни инструменти, понеже бях дивачка, но мама каза, че това е за момчета и по-добре да се запиша на флейта“. И на мен взе, че ми хареса“, споделя изпълнителката. Продължава да пее до 7 клас, но вече не я привлича така, предпочита да се съсредоточи върху флейтата.

Татяна и Симеон са носители на многобройни награди в областта на поп пеенето – както у нас, така и в чужбина. Двамата участват като дует и в телевизионния формат на Слави Трифонов „Кандидати за слава“. Изпълнителката продължава да се явява и на конкурси с флейта, където печели отличия. Сред тя са: първа първа и специална награди от Съюза на Българските композитори на Четвърти международен флейтов конкурс, Варна, финалист на “Тhe Dutch international flute competition- Ittervoort, Нидерландия, Първа награда на международния конкурс “Земята и хората”, втора награда (първа не е присъдена) на международния конкурс “Млади Виртуози”, София, първа награда за камерна музика на международния конкурс “M.A.G.I.C“, Бургас и други. През миналото лято мери сили в „ARD International Music Competition“ в Германия – един от най-големите конкурси за класически инструменталисти. За него са изпратени около 300 видеа, от които са избрани 40 изпълнители и Татяна е между тях.

Младата изпълнителка не съжалява, че житейският й път е свързан с музиката. Споделя: „Музиката учи на търпение. Хората, които се занимават с нея, се интересуват повече от изкуство, имат цел в живота от доста по-малки, стараят се, работят. Дори и да искаш да си мързелив нямаш много време за това. Изгражда се характер. И вкус към нещата. В момента тийнейджърите залагат на купони, забавления. Нямат идея какво искат да учат за бакалавър докато не дойде времето. А ние, които се занимаваме с музика от деца, имаме идея. Не е най-добрата професия, защото е неблагодарна. Цял живот нямаш почивен ден, защото постоянно трябва да се свири, дори и да не си на репетиция. Но пък дава много ценности“. Младата жена споделя, че се е лишила от много почивки, донякъде няма много приятели. „Моите приятели обикновено лятото ходят някъде, а аз планирам следващата стъпка“.

Задаваме на Татяна въпроса трудно ли се свири на флейта, която не е от най-популярните инструменти. „Да – отговаря тя. – С флейтата се започва по-лесно, не е трудно да възпроизведеш някакъв тон. Докато, например, на валдхорна и обой първите стъпки са много трудни. Но за усъвършенстване всеки един от инструментите е труден“.

В Софийската филхармония Татяна Желязкова е от най-младите. Споделя, че се чувства много добре сред колегите си – утвърдени изпълнители, с голям опит, които неотлъчно я подкрепят. „Дори без излишни думи аз усещам професионализма и опита им, влияят ми добре. И процесът да се уча в оркестъра е много лек, понеже чувам какво се свири и всички са професионалисти. Определено ми помогна, че хората тук са с опит и знаят какво трябва да се прави и как“, обяснява младата изпълнителка.

Татяна споделя, че най-удовлетворяващият й момент, свързан с музиката, е спечелването на мястото й за бакалавър в Нюрнберг, тъй като е било изключително трудно. Определя като следващата си голяма стъпка започването на работа в Софийската филхармония. Следващата й цел е магистратурата, която за нея е голяма, защото е избрала най-трудните места в Германия – в Берлин, Мюнхен, Зацбург, Щутгарт и Ваймар. По думите на Татяна там са едни от най-добрите учители в света. Мечтата й след това е да намери оркестър в Германия и си е набелязала Берлинската филхармония. „Това е почти недостижима цел, но не пречи на опитам“, категорична е младата жена.

 

c