Понеделник, 20 май 2024

20.05.2024

Последвайте ни

Щрауси отглежда във фермата си в Тервел отец Вълчо Вълчев (ВИДЕО)

Стопанството на Вълчо Вълчев в Тервел се развива в един от чувствителните сектори, а именно – животновъдството. Той отглежда 40 възрастни животни, кози и овце, като естественият прираст от тях се реализират на дребно на местния пазар. Бизнес планът му за следващите години предвижда стадото да нарасне до 70 животни за разплод. А, растителната продукция, която произвежда, е зърно и груби фуражи, като е предназначена за изхранване на животните.

„В моята ферма, която съм създал преди десет години, отглеждахме животни, главно овце и кози. Имахме щрауси… Необходима ми беше техника за обработване на земята. Кандидатствах, одобрен съм и получих плуг, пръскачка, дискова брана и сеялка за пролетници.

За подготовка на животните, за храна, за изхранване на животните. И, съответно, продукцията, която ще произведа – мляко, месо, ще реализирам, за да продължи моето стопанство да работи“, каза отец Вълчо.

Проект „Модернизация в земеделското стопанство на Вълчо Вълчев“ се осъществява по подмярка  4.1 “Инвестиции в земеделски стопанства”. Общата му стойност е 57 025.50 лв., от които 50 процента е безвъзмездната финансова помощ. Съфинансирането със собствени средства от бенефициента земеделски стопанин Вълчо Вълчев е на стойност 28 512.75 лв.

„Доволен съм от програмата, тъй като ми помогна. Вие знаете, че годината беше лоша. Нямаше добра селскостопанска продукция, също липса на пазари, липса на цени, така че благодарен съм на МИГ Крушари, че ми помогнаха да се възстановя. Занапред продължавам да изпълнявам всичко, което съм заложил в програмата, съответно по графика да увелича овцете и козите до завършване на кампанията“, каза земеделският стопанин Вълчо Вълчев.

Инвестицията по проекта е насочена към придобиване на активи с които стопанинът да осигури храна на животните. Закупени са дискова брана, 6-редова сеялка, плуг и пръскачка, с които да се модернизира машинният парк за обработка на земята и прибиране на реколтата. Земеделската техника ще спомогне за обезпечаване на нуждите на стопанството от модернизиране и ще подобри условията за отглеждане на животни в съответствие с добрите земеделски практики, изискванията за безопасност на труда, опазване на околната среда, водещи до постигането на първокласно качество на крайните продукти.

c