Събота, 04 май 2024

04.05.2024

Последвайте ни

Рекорден брой участници се събраха на традиционната ловна вечеринка на "ЛРД Добрич"

Специална награда получи най-възрастният и с най-дълъг стаж ловец в Сдружението – Илия Георгиев Енев от ЛРД в Лясково

Рекорден брой участници се събраха на 79. ловна вечеринка на сдружение "ЛРД Добрич" - гр. Добрич. Залата на ресторант "ЕРКА 3" в областния град бе изпълнена до краен предел от ловците, риболовците и техните съпруги и приятелки.

Специални гости на събитието бяха Стоян Стоянов, председател на Управителния съвет на сдружение "ЛРД Шумен", член на Управителния съвет на Националното ловно-рибарско сдружение Съюз на ловците и риболовците в България; Николай Христов, председател, и Тодор Димов, зам.-председател на Управителния съвет на сдружение "ЛРД Вълчи дол"; Атанас Дучев, председател на Контролния съвет на Сдружението.

Илия Михайлов, председател на Управителния съвет на сдружение "ЛРД Добрич"– гр. Добрич, член на УС на Националното ловно-рибарско сдружение Съюз на ловците и риболовците в България, накратко очерта постиженията на членовете на най-голямото сдружение в областта за периода 2023-2024 година, пожела им здраве и слука през следващия ловен сезон и официално откри вечеринката.

Малко по-късно връчи наградите на Сдружението в различните категории за ловен сезон 2023-2024 година:

  • дружина, отстреляла най-много пъдпъдъци - ЛРД Златия 
  • дружина, отстреляла най-много гургулици - ЛРД Гешаново 
  • дружина, отстреляла най-много бекаси – ЛРД Козлодуйци 
  • дружина, отстреляла най-много лисици и чакали – ЛРД Долина 
  • дружина, отстреляла най-много скитащи кучета – ЛРД Ловчанци 
  • дружина, отстреляла най-много фазани – ЛРД Бранище 
  • дружина, отстреляла най-много диви свине – ЛРД Дончево.

За "Ловец на годината" за сезон 2023-2024 година в сдружение "ЛРД Добрич" наградата получи Тонко Георгиев Тонков от ЛРД Долина.

Специална награда получи най-възрастният и с най-дълъг стаж ловец в Сдружението – Илия Георгиев Енев от ЛРД в Лясково. Илия Енев е роден през 1937 година. В началото на 60-те години на миналия век, заедно със своята съпруга Неделя Енева, се подготвят в селския отбор по спортна стрелба на село Коларци под ръководството на змс Георги Керанов и заемат призови места в републиканските селски спартакиади. От 1961 година е ловец. През 1981 година със своето куче дефилира на Световното ловно изложение "Експо '81" в Пловдив като представител на Сдружението в Добрич. Наградата му се дава за неговото постоянство и дисциплина в ловната практика, които са винаги пример за младите от Сдружението.

Последва провеждането на традиционната викторина, инициатива на Държавното горско стопанство в Добрич, в която всички имаха възможност да покажат своите знания и да спечелят заслужено подготвените награди. В разиграната на два етапа томбола бяха раздадени над сто предметни награди като най-големите късметлии си тръгнаха с фризер, плазмен телевизор, картини, дивеч, микровълнова печка, книги, календари, ловно-рибарски принадлежности и аксесоари и други.

Най-голямата награда - фризер, спечели Диана Жекова от Поручик Гешаново. Приятелят на сдружението Джавит Бейтула от Карапелит прибави към наградите живо агне от своята животновъдна фирма – ЕТ "Давид - Джавит Бейтула". Спечели го Златан Овчаров, председател на ЛРД в село Поручик Гешаново.

По традиция празничната вечер бе изпълнена с весело настроение, а чудесните изпълнения на детската танцова студия при ПФА "Добруджа" с главен художествен ръководител Стоян Господинов и оркестъра за народна музика "Приятели фолк" с ръководител Георги Радев не оставиха нито един безучастен към случващото се на дансинга в продължение на повече от пет часа.

Пролетта настъпва, а с това се увеличават и ангажиментите на ловците от сдружението по разселване на птици и зайци, на изграждане на хранилки, чакала, калища и солища, по осигуряване на вода за животните, особено в горещите летни месеци и ремонт на собствената ловна база.

 Николай Мирчев

c