Понеделник, 20 май 2024

20.05.2024

Последвайте ни

Публиката в Добрич се срещна с „Бившите хора“ на концлагерна България“

Писателят доц. д.н. Мартин Иванов представи книгата си „Бившите хора“ на концлагерна България“ в Регионална библиотека „Дора Габе“ в Добрич.

Общественици, журналисти и културни дейци влязоха в дебат с автора за времената, когато хората са били делени на две категории, за темата на книгата и разшириха фокуса, като потърсиха връзки със съвремието.

На това са били подложени около половин милион българи от тоталитарната власт след комунистическия преврат на 9 септември 1944 г. Книгата е впечатляващ в детайлите и прецизността си научен обзор, който се старае да даде думата на свидетелства от оцелелите „бивши хора“, огласявайки колкото се може по-пълно техните насилствено заглушавани досега гласове.

Думите ми на благодарност на първо място са за хората, които в далечната вече 2010 година ме допуснаха до себе си, започнаха да разказват и споделиха истории, които не са разказали дори на своите деца, тъй като споменът за тези събития е доста травматичен, не е лек разказът и в много случаи техните близки дори не знаят за ужаса, който те са изпитали”, разказа доц. д.н. Мартин Иванов.

Дългогодишното изследване на Мартин Иванов включва 309 интервюта и мемоарни разкази, 62 ex-post биографични реконструкции, излъчени в предаването „Джинс“ по БНТ, и документи от архивите на тайната полиция комунистическа полиция - Държавна сигурност.

Това са разкази за почти половин век систематично унищожаване на българския елит, но и на много други българи, които са буквално социално дамгосани, декласирани и прогонени от обществото, като им е отнемано всичко. "Буржоазни отрепки", "недоубити буржоа" - като такива са били белязани хората, принадлежали или обявени за част от стария "монархофашистки" режим.

Лошото на тази история и това, което установих от разговорите си е, че не говорим само с тези предполагаме и по идеологически причини би трябвало да бъдат жертва. В този кюп са захвърлени всякакви хора. Вътре има хора, които нямат абсолютно никаква класова причина да бъдат вътре – банкери, индустриалци, капиталисти. Става въпрос и за най-обикновени хора, които са имали нещастието да имат завистливи съседи, имуществени спорове с роднини или пък несподелени любовни авантюри”, каза доц. д.н. Мартин Иванов.

Авторът благодари на Теодора Денкова, директор на Регионална библиотека “Дора Габе” в Добрич и на публиката

Доц. д.н. Мартин Иванов е историк, специалист по българска стопанска история на XX век, доцент в катедра „Социология“ на СУ „Св. Кл. Охридски“. Специализирал е в Кеймбридж, Единбург и в Националния университет на Ирландия. Автор е на над двеста научни публикации и десет монографични изследвания върху социалната и стопанска история на България от Възраждането до наши дни.

c