Петък, 03 май 2024

03.05.2024

Последвайте ни

Птичият грип е нанесъл сериозни поражения на птицевъдството в област Добрич

Изследвания на заразени птици в бластта и е доказано, че е мутация от пъдпъдъци

Във връзка със заповед на изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните бе свикано и проведено заседание на Областна епизоотична комисия. То бе водено от заместник-областния управител Живко Желязков. Д-р Илиан Славов от Областната дирекция по безопасност на храните  запозна членовете на комисията с актуалната обстановка в страната, като подчерта, че направеният анализ от БАБХ показва сериозни поражения върху птицевъдството в страната в края на 2023 г. и началото на 2024 г. В тази връзка е и заповедта на изпълнителния директор на Агенцията за засилване на контрола като превенция.

Заболяването нанесе поражения и в област Добрич – както във ферми за кокошки носачки, така и в обекти, отглеждащи патици.

„Направени бяха изследвания на заразени птици в нашата област и е доказано, че е мутация от пъдпъдъци“ – каза още д-р Славов. Той обърна сериозно внимание на начините на пренасяне на заболяването, като заяви, че вирусът е два вида – ниско и високо патогенен. След направени анализи БАБХ обръща сериозно внимание на ловните сдружения, горски и ловни стопанства, стана ясно още по време на заседанието. Д-р Славов заяви, че преди разселване на пернат дивеч ловните сдружения и стопанства трябва да изискват в документацията на птиците да има посочен резултат от проведени изследвания на птиците.

Той предложи превантивни мерки за засилване на контрола на територията на област Добрич, които бяха приети от членовете на Областна епизоотична комисия, а именно – съвместни проверки от ОДБХ, МВР и АПИ по графиците за извеждане на птици от фермите за клане; засилен контрол върху нелегалното транспортиране на птици; контрол върху забраната за провеждане на пазари за живи животни и не на последно място контрол на забраната за отглеждане на птици на открито.  

c